Översikt
Kursens syfte
Kursens övergripande syfte är att stärka deltagarnas färdigheter att hantera och förebygga konflikter i skolan samt utöva ett tryggt, tydligt och demokratiskt ledarskap i klassrummet. Kursen syftar till att öka deltagarnas kunskaper om konflikter i skolan, samt teorier och modeller inom konflikthantering.
Vidare ska kursen stärka deltagarnas förmåga att förstå och hantera konflikter. Kursen ska också inspirera till kollegialt samarbete samt stärka och utveckla kollegiala processer gällande konflikter och konflikthantering.
Kursens innehåll
Kursen behandlar konfliktkunskap, teorier, metoder och modeller för konflikthantering samt konfliktsituationer som kan förekomma i skolan. Deltagarna ges möjlighet att reflektera över och sätta ord på hur deras agerande vid en konfliktsituation påverkar situationen och resonera om alternativa handlingsmöjligheter.
Kursen innehåller färdighetsträning där deltagarna provar och reflekterar över olika tillvägagångssätt för att dels hantera och dels förebygga konfliktsituationer. Deltagarna ges möjlighet att ta upp egna upplevelser av konfliktsituationer. Kursen berör också konflikthantering på verksamhetsnivå där gemensamma förhållningssätt och kollegiala processer belyses. Därför innehåller den också moment där där rektor görs delaktig.
Efter avslutad kurs ska deltagarna
- ha stärkt förmåga att förebygga och hantera konflikter i klassrummet
- ha kunskap om grundläggande teorier om konflikter och konflikthantering
- kunna tillämpa ett urval av metoder och modeller för konflikthantering på verksamhetsnära konflikter
- kunna reflektera över sitt eget förhållningssätt och agerande i samband med konflikter och konflikthantering
- ha fått ökad insikt om hur kollegiala processer kan bidra till att stärka konflikthanteringen i klassrummet.
Start av kurs
Huvudmän som vill anordna en kurs för sina anställda kontaktar HLK, som har fått i uppdrag av Skolverket att anordna utbildningen som kommunförlagd uppdragsutbildning. Flera huvudmän kan gå ihop och anordna en kurs gemensamt. I samråd kommer HLK och huvudman överens om startdatum, studiefart och antal deltagare för kursen.
Kontakta gärna samordnare Anna.samuelsson@ju.se för mer information. Se även kontaktuppgifter längst ner på sidan.
Utbildningsform
Kursen genomförs som distansbaserad utbildning med ett antal kommunförlagda fysiska träffar i din kommun. Antalet deltagare per kurs är flexibelt och görs upp mellan den huvudman som önskat kursen och lärosätet.
Länk till mer information på Skolverket.se kommer inom kort.
Så här gör du en efteranmälan
Du skickar din efteranmälan direkt till Högskolan för lärande och kommunikation:
Högskolan för lärande och kommunikation
Åsa Lundgren
Box 1026
551 11 Jönköping
Målgrupp och förkunskapskrav
Kursen riktar sig till behöriga och obehöriga lärare inom grundskola, anpassad grundskola, fritidshem, gymnasieskola, anpassad gymnasieskola eller komvux. För att erbjudas plats på kursen ska deltagaren ha en anställning och under innevarande läsår vara verksam som lärare.
Rektor/Skolledning ges möjlighet att delta tillsammans med lärare.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs
Fakta

Student projects
Jönköping - den moderna studentstaden
Jönköping är den moderna studentstaden med ett gemensamt och sammanhållet campus som ligger mitt i stan. Här finns våra fyra fackhögskolor med 12 000 studenter tillsammans med Högskolebiblioteket, träningsanläggning, caféer, restauranger och Service Center. Med en stark internationell prägel och samverkan med arbetslivet redan under studietiden ger vi dig rätta förutsättningar för din framtid.
Kontakta oss
Kontaktpersoner
- Uppdragssamordnare
- Högskolan för lärande och kommunikation
- anna.samuelsson@ju.se
- +46 36-10 1421