Om utbildningen:
Klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och ökande utsläpp är globala problem som påverkar oss alla och ökar de sociala klyftorna, marginalen och ojämlikheten. Du kan hjälpa till att vända dessa trender.
Det här tvärvetenskapliga programmet fokuserar på frågor om social rättvisa, mångfald, mänskliga rättigheter och klimatförändringar i syfte att skapa meningsfull och varaktig förändring. Du kommer att utforska dessa frågor på lokal och global, eftersom samarbete över gränser och beslutsnivåer ofta är nödvändiga för att ta itu med dessa komplexa problem.
Genom tillämpad forskning för hållbar utveckling och nära samverkan med organisationer får du möjlighet att omsätta dina kunskaper i praktiken. Du kommer att lära dig att använda samhällsvetenskapliga metoder och verktyg (som t.ex. datainsamling och analys) för att skapa lösningar i linje med målen för hållbar utveckling (SDG) på global, regional och lokal nivå. Dessutom kommer du att skriva ditt examensarbete med en organisation eller verksamhet som du själv väljer (forskningssamarbete) inom - inom offentlig sektor, en ideell organisation eller inom näringslivet.
Du kommer att utforska olika teoretiska perspektiv på hållbarhetsfrågor och få praktisk kunskap och erfarenhet av hållbar samhällsutveckling. Programmet är organiserat inom studiemiljön Samhällsvetenskap och hållbarhet och har kopplingar till forskningsmiljöerna Hållbara samhällen (SUS) och Hållbarhetsdidaktisk forskning (SER), vilket innebär att vår undervisning är informerad av aktuell forskning.
Du kan läsa programmet under 1 år (60 hp) eller 2 år (120 hp). Ett- och tvååriga studenter läser den första terminen och forskningsmetodkurserna under den första halvan av den andra terminen tillsammans. Dessutom kan tvååriga studenter ta valbara kurser på campus eller vid ett annat universitet i Sverige, göra praktik hos en organisation som de själva väljer eller bli utbytesstudent vid ett av våra 70 partneruniversitet i 28 länder under den första terminen av sitt andra år.
Efter examen kommer du att vara väl förberedd för en karriär inom hållbar utveckling på global, regional eller lokal nivå. Tidigare studenter från programmet arbetar i positioner som miljö-, social- och styrnings-/hållbarhetschef, hållbarhetsutvecklare och projektledare i bland annat Sverige, Luxemburg, Azerbajdzjan och Tyskland.
Du kommer också att vara behörig att söka till forskarutbildningen vid Högskolan för Lärande och Kommunikation eller andra doktorandprogram världen över.
Fakta och behörighet
After graduation
Programmet ger dig både bred och djup kompetens inom samhällsförändring med fokus på hållbarhet. Det innebär kunskap och förståelse för idéer och strategier inom hållbarhetssfären, men också hur de praktiskt kan tillämpas och anpassas efter olika förutsättningar.
Programmets upplägg innebär också goda möjligheter att utveckla och träna förmågor och färdigheter som är värdefulla oavsett yrkesinriktning, såsom projektledning och interkulturell kompetens.
Efter utbildningen kommer du att ha såväl teoretisk som praktisk kunskap som gör dig till en intressant kandidat för strategiska positioner inom såväl myndigheter, näringsliv och idéburna organisationer.
Om du fullgör den tvååriga varianten av programmet är du dessutom behörig för att gå vidare till forskarutbildning.
Kurser
Semester 1
Social Sciences of Sustainability 5 credits
Introduction to Global Studies: Sustainable Societies and Social Change 2.5 credits
Critical Issues in Sustainability 1: Social Perspectives on Climate Change and the Environment 7.5 credits
Critical Issues in Sustainability 2: Social Justice, Equality, and Human Rights 7.5 credits
Project Planning and Sustainability Strategies 7.5 credits
Semester 2
Research Methods 1 in Global Studies 7.5 credits
Research Planning 7.5 credits
Master's Thesis in Global Studies 15 credits
Studera utomlands
Den tredje terminen på det tvååria programmet består av valbara kurser där du får möjlighet att fördjupa eller komplettera dina studier. Du kan till exempel läsa kurser inom systerprogrammen Sustainable Communication (SusCom) och Learning, Digitalization and Sustainability (LeadS) eller läsa en utlandstermin efter överenskommelse med programansvarig.
Student projects
Fler utbildningar och intervjuer från Jönköping University
Jönköping - den moderna studentstaden
Jönköping är den moderna studentstaden med ett gemensamt och sammanhållet campus som ligger mitt i stan. Här finns våra fyra fackhögskolor med 12 000 studenter tillsammans med Högskolebiblioteket, träningsanläggning, caféer, restauranger och Service Center. Med en stark internationell prägel och samverkan med arbetslivet redan under studietiden ger vi dig rätta förutsättningar för din framtid.