Översikt
Det ställs höga krav på att moderna nätverks- och servermiljöer är säkra, stabila och tillgängliga. Utbildningen ger dig kunskap om design, implementation och drift för att tillgodose användares och verksamheters behov av IT-infrastruktur samt kunskap om de tjänster som används i moderna nätverks- och servermiljöer. Cybersäkerhet är ett tema som genomsyrar hela programmet.
Som student har du tillgång till den senaste tekniken i dygnet runt-öppna datorsalar och fullt utrustade nätverkslaboratorier. Våra labbsalar är en naturlig mötesplats mellan studenter från olika årskurser och ger dig möjligheter att bygga upp ett starkt kontaktnät.
Utbildningen genomförs i nära samarbete med näringslivet och gästföreläsare från kända branschföretag berättar om de senaste trenderna kring säkerhet, teknikutveckling och behoven som finns i näringslivet.
Via Cisco Networking Academy har vi rätt att utbilda och utfärda akademicertifikat inom CCNA (Cisco Certified Network Associate). I våra nätverkslaboratorier finns sponsrade brandväggar från cybersäkerhetsföretaget Fortinet. Förutom detta använder vi hårdvara och mjukvara från ledande företag som Cisco, Microsoft, VMware, HPE med flera. Det ger dig en utmärkt bas som student när du utforskar området kring nätverk, infrastruktur och cybersäkerhet.
Programansvariga berättar mer om programmet i vårt digitala öppet hus.
Se det på vår Youtube kanal.
Fakta och behörighet
Praktik
Du får direktkontakt med branschen genom 10 veckors NFK, näringslivsförlagd kurs, i slutet av år två. Exempel på praktikplats är IT-konsultbolag (t ex Atea och Cygate), Internetleverantörer och stadsnät (t ex Telia Company och Jönköping Energi) eller IT-avdelningar på företag, skolor och myndigheter. Yrkesverksamma medverkar även genom bl. a gästföreläsningar och arbetsmarknadsdagar.
Studera utomlands
Du har möjlighet att läsa en termin på något av våra partneruniversitet. Genom utlandsstudier får du internationella kontakter, erfarenheter och meriter som värderas högt av framtida arbetsgivare.
Efter utbildningen
Utbildningen ger dig teoretiska och praktiska kunskaper för att kunna arbeta med nätverk, IT-infrastruktur och cybersäkerhet hos IT-konsultföretag, nätoperatörer och företag med IT-avdelningar. Du kan också arbeta i gränslandet mellan teknik och verksamhet, exempelvis som informationssäkerhetsansvarig, systemförvaltare eller IT-strateg. Din kompetens är bred och arbetsmöjligheterna många.
Efter utbildningen kan du läsa vidare till en master-/magisterexamen, till exempel:
Kurser
År 1
Nätverksdesign - Introduktion 7,5 hp
Systemadministration - Introduktion 7.5 hp
Informationssäkerhet - Introduktion 7,5 hp
Nätverksdesign - Switching och Routing 7,5 hp
Affärsplanering och entreprenörskap 7,5 hp
Systemadministration - Linux 7,5 hp
Nätverksdesign - WAN och operatörsnät 7,5 hp
Systemadministration – Windows 7,5 hp
År 2
Nätverkssäkerhet 7,5 hp
Systemadministration –Virtualisering och molntjänster 7,5 hp
Nätverksdesign - Trådlösa nätverk 7,5 hp
Skriptprogrammering 7,5 hp
Cybersäkerhet 7,5 hp
Forskningsmetoder i datateknik och informatik 7,5 hp
Näringslivsförlagd kurs i Nätverk, infrastruktur och cybersäkerhet 15 hp
År 3
Valbara poäng 7,5 hp*
Trender i nätverk, infrastruktur och cyberssäkerhet 7,5 hp*
IT-arkitektur och IT Service Management 7,5 hp
Projektledning och metoder 7,5 hp
Systemadministration - Databaser 7,5 hp
Projekt i nätverk, infrastruktur och cybersäkerhet 7,5 hp
Examensarbete i Informatik 15 hp
* Kan bytas mot studier utomlands
Intervjuer
Student projects
Fler utbildningar och intervjuer från Jönköping University
Jönköping - den moderna studentstaden
Jönköping är den moderna studentstaden med ett gemensamt och sammanhållet campus som ligger mitt i stan. Här finns våra fyra fackhögskolor med 12 000 studenter tillsammans med Högskolebiblioteket, träningsanläggning, caféer, restauranger och Service Center. Med en stark internationell prägel och samverkan med arbetslivet redan under studietiden ger vi dig rätta förutsättningar för din framtid.