Forskning

Fokusering och specialisering är en del i Jönköping Universitys verksamhet och strategiska utveckling. Forskning och forskarutbildning bedrivs vid de fyra fackhögskolorna som var och en fokuserar på utvalda områden.

Vid Hälsohögskolan bedrivs forskning om hälsa, vård och socialt arbete med samhällsrelevans och högsta kvalitet. Högskolan för lärande och kommunikation fokuserar på lärandet och kommunikationens villkor. Jönköping International Business School forskar om entreprenörskap, ägande och förnyelse. Tekniska Högskolans forskning inriktas på industriell produktframtagning i samverkan, särskilt tillämpningar i och för små och medelstora tillverkande företag och näraliggande tjänsteföretag.

Har du en fråga till någon forskare? Vid Jönköping University finns flera framstående forskare som gärna berättar mer om just sitt ämne.


Vertikals är JIBS plattform för att göra forskningen mer synlig för en bred publik. Målet är att riva barriärerna mellan akademi och samhälle och ge möjlighet till en mer direkt dialog.

Exempel på forskningsinriktningar

Media Management and Transformation Centre (MMTC)

Fokus på förändringar i mediemarknadens strukturer samt omvandling och omstrukturering av mediebranschen.

Material och tillverkning

Forskning om materialegenskaper och tillverkningsprocesser för särskilt gjutna material. I syfte att utveckla kunskap om kritiska förhållanden som kan utgöra en bas för matematisk modellering och simulering.

Kvalitetsförbättring och ledarskap inom hälsa och välfärd

Tvärvetenskaplig forskningsinriktning om förbättringsarbete för vård och omsorg.

CHILD

Nationellt ledande, internationellt erkänd forskning kring barn i behov av särskilt stöd. CHILD står för Children, Health, Intervention, Learning och Development,  nyckelord inom CHILD:s forskning.  

Åldrande - livsvillkor och hälsa

Avancerad tvärvetenskaplig forskning och utbildning kring äldre och åldrande med närhet till praktisk verksamhet.

Centre for Family Enterprise and Ownership CeFEO)

Forskning om familjeföretagande och ägande. Centret är rankat som bäst i Europa inom familjeföretagsforskning.

Nyheter


Karin Hellerstedt är ny docent i företagsekonomi

Det finns mycket forskning som fokuserar på uppstart av företag, och hur man når framgång. Men hur fungerar det om man av någon anledning vi...

Finalist i Forskar Grand Prix

Hej Sabina Kapetanovic, doktorand på Jönköping University och Universitetsadjunkt på Högskolan Väst,  som är en av finalisterna i ...

Årets HR-forskare 2015 finns på Jönköping University

Annika Engström, doktor i pedagogik, är vinnare av utmärkelsen Årets HR-forskning 2015. I hennes forskning är kommunikation och samspel inom...

Terroristdåd ökar fördomar mot muslimer

Anti-muslimska fördomar och hatbrott ökar som en följd av islamistiska terroristattacker. Det visar en genomgång av nordamerikansk och europ...

Se fler nyheter
Se fler nyheter

Är du nyfiken och älskar upptäcka nya saker? Vill du förmedla dina kunskaper till andra? Då kanske du ska satsa på att bli forskare. Karriären startar med en doktorsexamen.

Vill du veta mer om hur forskare jobbar och höra dem berätta om sin forskning? Nästa ForskarFredag arrangeras den 30 september 2016.

Varje år publiceras ett stort antal avhandlingar, rapporter och artiklar vid Jönköping University. Genom att söka i databasen DiVa kan du hitta samliga publikationer.