Forskning

Fokusering och specialisering är en del i Jönköping Universitys verksamhet och strategiska utveckling. Forskning och forskarutbildning bedrivs vid de fyra fackhögskolorna som var och en fokuserar på utvalda områden.

Vid Hälsohögskolan bedrivs forskning om hälsa, vård och socialt arbete med samhällsrelevans och högsta kvalitet. Högskolan för lärande och kommunikation fokuserar på lärandet och kommunikationens villkor. Jönköping International Business School forskar om entreprenörskap, ägande och förnyelse. Tekniska Högskolans forskning inriktas på industriell produktframtagning i samverkan, särskilt tillämpningar i och för små och medelstora tillverkande företag och näraliggande tjänsteföretag.

Är du journalist och vill få kontakt med en forskare? Har du en fråga eller vill du få hjälp med bakgrundsinformation i ett visst ämne? Hos oss finns experter som kan hjälpa till.

Vi tycker det är viktigt att forskningen sker i nära samarbete med det omgivande samhället. Därför finns det stora möjligheter att samarbeta våra forskare inom olika projekt.

Exempel på forskningsinriktningar

Media Management and Transformation Centre (MMTC)

Fokus på förändringar i mediemarknadens strukturer samt omvandling och omstrukturering av mediebranschen.

Material och tillverkning

Forskning om materialegenskaper och tillverkningsprocesser för särskilt gjutna material. I syfte att utveckla kunskap om kritiska förhållanden som kan utgöra en bas för matematisk modellering och simulering.

Kvalitetsförbättring och ledarskap inom hälsa och välfärd

Tvärvetenskaplig forskningsinriktning om förbättringsarbete för vård och omsorg.

CHILD

Nationellt ledande, internationellt erkänd forskning kring barn i behov av särskilt stöd. CHILD står för Children, Health, Intervention, Learning och Development,  nyckelord inom CHILD:s forskning.  

Åldrande - livsvillkor och hälsa

Avancerad tvärvetenskaplig forskning och utbildning kring äldre och åldrande med närhet till praktisk verksamhet.

Centre for Family Enterprise and Ownership CeFEO)

Forskning om familjeföretagande och ägande. Centret är rankat som bäst i Europa inom familjeföretagsforskning.

Nyheter


Känd familjeföretagsforskare blir hedersdoktor vid JU

Den 21 maj är det dags för akademisk högtid vid Jönköping University. Pramodita Sharma, en världskänd professor i familjeföretagande, kommer...

Hur främjas hälsa hos barn med cancer?

Vilka hälsofrämjande aktiviteter vill barn med cancer ha och hur kan hälso- och sjukvården främja dessa aktiviteter? Detta har Eva-Lena Einb...

Johan Karltun är ny docent i arbetsorganisation

Vad är det som bygger upp ett visst arbete? Hur kan vi designa arbetsinnehållet för att maximera prestationen och minimera arbetsbelastninge...

Resurser och diskurs – två sidor av entreprenörens identitet

Invandrade kvinnliga företagare är inte en homogen grupp, men deras kollektiva berättelser kan berätta något om vad som händer i skärni...

Se fler nyheter
Se fler nyheter

Är du nyfiken och älskar upptäcka nya saker? Vill du förmedla dina kunskaper till andra? Då kanske du ska satsa på att bli forskare. Karriären startar med en doktorsexamen.

Vill du veta mer om hur forskare jobbar och höra dem berätta om sin forskning? Nästa ForskarFredag arrangeras den 30 september 2016.

Varje år publiceras ett stort antal avhandlingar, rapporter och artiklar vid Jönköping University. Genom att söka i databasen DiVa kan du hitta samliga publikationer.