Material och tillverkning

Välkommen till avdelningen för material och tillverkning. Vi bedriver utbildning och forskning inom ämnesområdet Material och tillverkning. 

Avdelningen består av 40 forskare, varav sex är professor, ett antal är docenter och lektorer, och övriga är doktorander samt laboratorie- och utvecklingsingenjörer.

Utbildning

Forskarna vid avdelningen är kursansvariga och examinatorer för ett stort antal kurser inom ämnesområdet Material och tillverkning som ges på både grund- och avancerad nivå samt på forskarutbildningar.

Avdelningen utvecklar just nu en nätbaserad magisterutbildning inom det gjuteritekniska området. Utbildningen beräknas starta hösten 2017.

Forskning

Forskningen inom vår avdelning är multidisciplinär och omfattar produkt- och materialutveckling. Fokus läggs särskilt på komponenters egenskaper (inre materialuppbyggnad samt mekaniska och fysikaliska egenskaper) och deras relation till  tillverkningsprocessen.

Forskningen har stöd i ämnesområden som flödesdynamik, teknisk mekanik, hållfasthetslära, materialvetenskap och materialteknik, materialfysik och -kemi, samt simulering och optimering.

Delar av vår forskning gäller produktframtagningskedjan. Denna forskning finns framför allt i gränssnittet mellan konstruktion och tillverkning/användning, och beaktar särskilt produktegenskaper.

Verksamhetens mål är att genomföra grundläggande forskning för att lösa utmaningar kring material i avancerade gjutna komponenter och tillverkning av av dessa, i nära samarbete med industrin och forskningsinstitut.

Mer information om vår forskning hittar du här.

Sidan uppdaterad 2016-08-25

Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information