student

Studieverkstaden

Studieverkstaden

Studieverkstaden är öppen för alla studenter på Jönköping University som vill utveckla sina färdigheter i alla typer av skriftliga och muntliga uppgifter, i alla ämnen och på alla nivåer.

Välkommen även om du inte har någon text. Vi ger dig gärna stöd tidigt i processen. Vi ger dig verktygen, för att du sedan på egen hand ska kunna vidareutveckla texten. Använd gärna Checklista för akademiskt skrivandeWord som stöd i din skrivprocess!

Studieverkstaden erbjuder texthandledning i

  • skrivprocessen
  • samtal kring struktur, stil och språk
  • skrivregler och grammatik
  • ordbehandlingsknep
  • referenshantering

Studieverkstaden erbjuder inte

  • Synpunkter på faktainnehållet
  • Rättning, korrekturläsning, eller redigering

Så här går individuell texthandledning till

  • Välj ut 1-3 sidor och korrekturläs med hjälp av ditt ordbehandlingsprograms stavnings- och grammatikkontroll.
  • Boka tid via mejl: Skriv "svenska", "engelska" eller "studieteknik" i ämnesraden. Förklara vad du vill ha hjälp med i ett mejl till studieverkstaden@ju.se minst två arbetsdagar i förväg. Ge förslag på mötestider och räkna med att mötet tar ca 45 minuter.
  • Vid handledningen får du förslag på hur du kan förbättra din text.

Det här kan du göra på drop-in

För korta frågor, exempelvis att tolka uppgiftsinstruktioner eller fråga om disposition och referenser, är du välkommen utan att boka tid (ca 15 minuter).

Skriva och referera

Missa inte högskolebibiliotekets webbplats Sök- och skrivhjälp. Där hittar du tips och information om vetenskaplig kommunikation, källkritik, plagiering, citat och referat.

Kurstips på JU

Praktisk svenska, 7,5hp

En kurs på kvartsfart för studenter med svenska som modersmål med syftet att förbättra färdighet i att skriva texter, både inom utbildningen och för yrkeslivet.

Svenska för flerspråkiga med fokus på formellt språk i tal och skrift, 7,5hp

En kurs på kvartsfart för studenter med annat modersmål än svenska med syftet att förbättra färdighet i att skriva texter, både inom utbildningen och för yrkeslivet.

Våga tala

Kursen är tillämpad i sin inriktning och avser att i samtal och övningar förstärka insikten, självförtroendet och färdigheterna i muntlig kommunikation. För att nå dessa mål är regelbunden närvaro nödvändig.

Att hantera stress och främja hälsa

Känner du dig stressad? Högt tempo, tidspress, krav och måsten...
Behöver du hjälp att hantera såväl din studiesituation som din vardag? Välkommen till Studenthälsans stresshanteringsgrupp.

Höj din självkänsla

Självkänslan har betydelse för hur man lever sitt liv och hur man mår. Känslan av att duga går att träna upp. Välkommen att anmäla dig till Studenthälsans samtalsgrupp — Höj din självkänsla.

Läs merLäs mindre

Litteraturtips

Läs merLäs mindre

Kontakt och tidsbokning

studieverkstaden@ju.se

Öppettider

Plats: C 2014 (biblioteket)

Drop-in svenska
Tis 10-12
Ons 13-15
Tors 13-15

Engelska
Tors 13-15

TIPS!

Prenumerera på nyhetsbrev som handlar om textproduktion - sök efter sådant som är relevant för din skrivutveckling på Internet!

Nedan hittar du några guider: