Behovet inom det ortopedtekniska området är enorm. Många människor är i behov av hjälpmedel i sitt liv och i sin vardag. Du kommer göra skillnad för dessa människor genom att arbeta med hjälpmedel som ersätter förlorade kroppsdelar (proteser) eller stöder försvagade strukturer (ortoser).

På Jönköping University finns det tre utbildningar inom det ortopedtekniska området, ortopedingenjör, ortopedteknik som är en YH-utbildning och produktutveckling med inriktning mot hjälpmedelsteknik på avancerad nivå.

Ortopedingenjör

Ortopedingenjören gör det möjligt att med teknik öka människors livskvalitet vid funktionsvariationer som amputationer, förlamningar eller felställningar. Som ortopedingenjör arbetar du i nära samarbete med klienten för att ge så god funktion som möjligt.

Ortopedtekniker, YH-Utbildning

Som ortopedtekniker arbetar du nära ortopedingenjören, tillsammans arbetar ni med att prova ut, anpassa och tillverka ortopedtekniska hjälpmedel. Arbetet som ortopedtekniker kräver hög teknisk kompetens i produktions- och tillverkningsteknik, där tekniken måste anpassas till individuella lösningar.

MASTech - produktutveckling med inriktning mot hjälpmedelsteknik

Utvecklingen av hjälpmedelsteknik kräver en unik kombination av medicinsk och teknisk kunskap. Masterprogrammet riktar sig till dig med bakgrund inom proteser och ortoser eller maskinteknik som söker en karriär inom sektorn hjälpmedelsteknik.

Hur är det att jobba som ortopedingenjör?

Johan Hellkert Qvick läste ortopedingenjörsprogrammet, hör honom berätta hur det är att arbeta som det idag.