Ann-Sofie Kall
Kontakt
Ändra din informationForskningsgrupper
Forskning
Vilken kunskap, vilka perspektiv och vilka aktörer inkluderas? Vilka framtider berättas och vilken historia beskrivs? Frågor om vilka föreställningar våra beskrivningar rymmer och hur relationer till det vi definierar som natur ser ut, är av betydelse. Om detta handlar Ann-Sofie Kalls forskning.
Energi, miljö och teknik är centrala teman, men också politiska processer, aktörers möjlighet till påverkan och hur frågor blir politiska.
Ann-Sofie Kall leder forskningsprojektet Guld och gröna skogar: CRMA och utmaningarna för fossilfri elförsörjning i Sverige. Syftet med projektet är att analysera de sociala och miljömässiga konsekvenserna av den förenklade tillståndsprocessen för utvinningen av kritiska och strategiska råvaror som är en del av EU:s lagstiftningspaket Critical Raw Materials Act (CRMA).
Ann-Sofie Kall deltar också i två forskningsprojket om megaspel. I forskningsprojektet Att vända strömmen - ett megaspel för ökad förståelse av energisystemet syftar till skapa en plattform som kan möjliggöra en ökad förståelse för olika aktörers perspektiv på energisystemet. I forskningsprojektet Att smälta polariseringen – megaspel för nya narrativ om en hållbar framtid används spel för att skapa dialog och upplevelser om möjligheter och förutsättningar för omställning i stad och på landsbyggd. På bloggen Games for social transformations reflekterar projektets spelutveckalare Magnus Persson om processen att utveckla spelen i projekten.
Biografi
Med en tvärvetenskaplig utgångspunkt kombinerar hon perspektiv och analytiska verktyg från framförallt teknik- och vetenskapsstudier, sociologi och historia.
I det avslutade forskningsprojektet ”Världen behöver en ny berättelse” narrativets roll i förskolors arbete med samhällsomställning har hon, tillsammans med kollegor från Linköpings universitet, utforskat hur förskolor kan arbeta med att skapa kunskap, aktiviteter och engagemang i frågor som rör omställning till ett hållbart samhälle.
Kalls avhandling Förnyelse med förhinder. Den riksdagspolitiska debatten om omställningen av energisystemet 1980-2010 (2011) handlar om svårigheterna, men också möjligheterna att ställa om energisystemet till förnybara energikällor.