Åsa Hirsh
Kontakt

Forskning
Åsa Hirsh är lektor i pedagogik med särskild inriktning på frågor om bedömning och skolutveckling.
I Åsas avhandling The Individual Development Plan as Tool and Practice studerades den Individuella Utvecklingsplanen som del av lärares bedömningspraktik.
Skolans dokumentation är ett fortsatt viktigt område för Åsa, som under det senaste året gjort en utvärderingsstudie åt Skolverket där skolors arbete med individuella utvecklingsplaner och extra anpassningar efter senaste reformerna står i fokus. Dessa frågor diskuteras också i den nyskrivna artikeln Perspektiv på skolans dokumentation. Åsa har under senare delen av 2016 också arbetat med att revidera Skolverkets stödmaterial för den skriftliga individuella utvecklingsplanen.
2016 utkom Åsas bok Skolans Dokumentation - ur ett pedagogiskt och juridiskt perspektiv på Liber Förlag, en bok vars innehåll berör alla som arbetar med undervisning och dokumentation i skolan.
Nyligen avslutade och pågående projekt
På uppdrag av Vetenskapsrådet arbetade Åsa under 2014 med ett kartläggningsuppdrag rörande 2000-talets svenska och internationella forskning kring formativ bedömning. Därutöver har Åsa sedan 2014 arbetat i ett forskningsprojekt om nationella prov i grundskolan. Projektet baseras på en omfattande enkätstudie: en totalundersökning i tio kommuner, där samtliga rektorer och lärare som genomför nationella prov i årskurs 3, 6 och 9 var involverade. Intresset riktas främst mot så kallade washback-effekter, dvs hur lärares undervisning påverkas av proven. Under 2015 arbetade Åsa också i ett projekt som rörde yngre barns möjligheter till delaktighet och inflytande i skolan.
Sedan 2015 är Åsa involverad i ett VR-finansierat komparativt Research LINKS-projekt som handlar om Lesson och Learning study som metod för lärardriven skolutveckling i Sverige och Tanzania.
För närvarande arbetar Åsa också med forskningsprojektet Kollaborativ Formativ Undervisningsanalys - professionsdriven skolutveckling som involverar hela lärarkollegier. Ett särskilt intresse i detta projekt riktas mot förstelärares roll som mellanledare i skolutvecklande processer. Parallellt med det projektet är Åsa involverad i att för Skolforskningsinstitutets räkning ta fram en forskningsöversikt om feedback i skrivutvecklingsprocesser på grundskole- och gymnasienivå.
Mot slutet av 2016 utkommer Åsas andra bok Formativ undervisning - Utveckla klassrumspraktiker med lärandet i fokus på Natur & Kultur.
Biografi
Åsa är en uppskattad och flitigt anlitad föreläsare kring alla frågor som rör bedömning och dokumentation. På högskolan undervisar hon i dessa frågor både inom ramen för lärarprogrammen, i uppdragsverksamheten och i fristående kurser för verksamma lärare och skolledare.