Pernilla Mårtensson
Forskningsgrupper
Nämnder, råd m.m.
Undervisning
Pernilla är lektor och undervisar främst i Matematik IV för grundlärare F-3 och 4-6 samt handleder och examinerar examensarbeten. Hon är intresserad av undervisnings- och kvalitetsfrågor och har sedan 2019 ett uppdrag som programansvarig för grundlärarprogrammet; inriktning F-3, 4-6 och Fritidshem. Här kan du läsa mer om grundlärarprogrammet hos oss: F-3, 4-6, Fritidshem
Pernilla är ordförande i programrådet.
Forskning
Pernillas forskningsintresse rör relationen mellan undervisning och elevers lärande i matematik samt lärares professionsutveckling. En stor del av forskningen är undervisningsutvecklande och sker i nära samarbete med verksamma lärare. Hon deltar/har deltagit bland annat i följande projekt:
PROTEA, 2023-2026. Projektet sker i samverkan med kollegor vid Göteborgs universitet och undersöker hur lärarstudenter utvecklar sin förmåga att undervisa så att yngre elever ges goda förutsättningar att lära sig centrala delar inom den grundläggande aritmetiken, det vill säga kunskap om tals egenskaper och olika räknesätt. Projektet är finansierat av Vetenskapsrådet.
BUMS-projektet genomfördes 2022 och undersökte hur den kinesiska undervisningstraditionen bianshi kan användas för att planera och utveckla matematikundervisning i svensk skola. Projektet föranleddes av att ett nätverk etablerades med forskare vid Hong Kong University, 2018. Samarbetet i nätverket syftade till att undersöka om, och på vilket sätt, den kinesiska undervisningstraditionen bianshi och en teori om lärande (variationsteori) kan länkas samman samt om de tillsammans kan utgöra ett ännu kraftfullare redskap för att analysera klassrumsundervisning än var för sig. Nätverksbidraget var finansierat av Vetenskapsrådet.
Projektet "Learning study i lärarutbildningen" genomfördes tillsammans med en kollega 2018-2019. Projektet undersökte på vilka sätt en undervisningsteori och praktiska undervisnings erfarenheter kan hjälpa studenter att utveckla matematikuppgifter och undervisningsupplägg för elever i grundskolans årskurs 4-6.
Under 2016 drev Pernilla projektet "Forska med lärare för lärande" som finansierades av VINNOVA. Projektet syftade dels till att skapa en ökad samverkan mellan akademi och skolverksamhet för att därigenom stärka innovationsförmåga både hos forskare och lärare. Projektet har bland annat gett kunskap om en ny kollegial och undervisningsutvecklande skolutvecklingskultur som benämns Ämnesdidaktisk kollegium (ÄDK).
Under doktorandtiden, 2010-2015, deltog Pernilla i projektet "Lärares gemensamma kunskapsproduktion" som var finansierat av Vetenskapsrådet. Forskningsprojektet byggde på ett samarbete mellan fyra olika lärosäten där forskare och högstadielärare studerade relationen mellan undervisning och lärande inom ramen för den undervisningsutvecklande forskningsansatsen learning study. Projektet syftade till att studera lärares kunskapsbildning om undervisning och elevers lärande inom några olika områden inom matematik och Naturorienterande ämnen. Pernillas delprojekt undersökte elevers förståelse relaterat räta linjens ekvation, division med tal mellan 0–1 och procent samt hur undervisning kan utformas som möjliggör lärande inom dessa områden. Pernilla disputerade 2015 med avhandlingen: Att få syn på avgörande skillnader - lärares kunskap om lärandeobjektet.
Biografi
Pernilla har lärarexamen och har arbetat som matematik- och NO-lärare på grundskolans alla stadier samt i särskolan. Hon har också varit matematikutvecklare i en kommun.