Karin Renblad
Kontakt

Forskningsgrupper
Forskning
Karin Renblads huvudsakliga forskningsintresse handlar om vad det är i den sociala och fysiska miljön som gör det möjligt för individer, grupper och organisationer att lära och utvecklas. Hon är också intresserad av frågan kring hur vi utvecklar en förskola och skola på vetenskaplig grund.
Karins nuvarande forskningsprojekt handlar om systematiskt kvalitetsarbete i förskolan. Forskningsprojektet är ett samarbete mellan Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) och Habo kommun. Inom projektets ram står frågan hur förskolan kan utveckla det systematiska kvalitetsarbetet utifrån den reviderade läroplanen (lpfö98 rev 2010) i fokus. En viktig fråga i det sammanhanget är hur förskolans reviderade läroplan mottagits och tolkats av förskolechefer och förskolepersonal.
Biografi
Karin Renblad är utbildad förskollärare, har en fil. kand. i handikappvetenskap och en magister i pedagogik med inriktning mot specialpedagogik. Hon blev filosofie doktor i pedagogik år 2004 då hon disputerade vid Stockholms universitet med sin avhandling ”Empowerment. A Question about Democracy and Ethics in Everyday Life. ICT and Empowering relationship as Support for Persons with Intellectual Disabilities.
Efter sin disputation 2004 har hon arbetat med olika forskningsprojekt inom socialtjänsten och skolväsendet. Projekten har till stor del handlat om Empowerment, demokrati, etik samt organisations, professions och ledarskapsutveckling i olika organisationer.
2014 blev Karin Renblad docent i pedagogik vid Högskolan för lärande och kommunikation.
Åren 1995-2000 var Karin anställd som universitetsadjunkt vid HLK. Därefter arbetade hon som verksamhetschef för Luppen kunskapscentrum (2000-2009) och som föreståndare för Centrum för Lärande och Undervisning (CLU) på Högskolan i Borås (2009-2011). Sedan 2012 är Karin anställd som universitetslektor i pedagogik vid HLK