Sangeeta Bagga-Gupta
Forskningsgrupper
Nämnder, råd m.m.
Profil
Sangeeta Bagga-Gupta är sedan 1 januari 2016 professor vid Högskolan för Lärande och Kommunikation (HLK), Jönköping University. Hon har en uttalad tvärvetenskaplig och flerfältsdisciplinär bakgrund och har varit professor (2007-2016) vid Örebro universitet (vid avdelningarna för pedagogik och genusvetenskap, Institutionen för Humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap). Hon har även varit forskningsledare vid Habiliteringens forskningscentrum (HFC), Örebro läns landsting (2011-2015) och är visiting professor vid AMU, Aligarh Muslim University i norra Indien. Sangeeta Bagga-Gupta bedriv sina forskarstudier vid Linköpings universitet och sina post-doc studier vid Gallaudet University i Washington DC, USA.
Sangeeta Bagga-Gupta har varit styrelsemedlem i UVK, Vetenskapsrådets Utbildningsvetenskapliga kommitté (2007-2012) och har varit engagerad i granskningsarbetet vid Norska VR. Hon är expertgranskare för forskning inom EU. Hon är redaktionsrådsmedlem i internationella vetenskapliga tidskrifter, granskar regelbundet lektors-, docent- och professorstillsättningar i nordiska sammanhang och granskar doktorsavhandlingar såväl nationellt som internationellt.
Sangeeta Bagga-Gupta är aktiv i ett flertal internationella och nationella akademiska föreningar och är dessutom en av de så kallade founding members av bland annat den globala SMDC, Southern Multilingualisms and Diversity Consortium, SPARC, Swedish Participatory Action Research Consortium. Hon har varit projektledare och föreståndare för Vetenskapsrådets nationella forskarskola LIMCUL Literacies, Multilingualism and Cultural Practices in present day society. Hon är medlem (eller har varit medlem) i styrgruppen för fyra stora nationella forskningsplattformar/forskarskolor där flera lärosäten och ämnen ingår: (i) LIMCUL, (ii) UVD, Utbildningsvetenskap med inriktning mot didaktik, (iii) TKP, Teknikburna kunskapsprocesser, och (iv) SPARC. Hon är även medlem av den så kallade Advisory Board för IES, Internationella Engelska Skolan. Hon är vetenskaplig ledare för den tvärvetenskapliga nätverksbaserade forskningsmiljön Communication, Culture and Diversity, CCD, sedan slutet av 90-talet.
Sangeeta Bagga-Gupta har fått flera utmärkelser, den senaste som ”Framstående senior forskare” för perioden 2012-2014 vid Örebro universitet.
Forskningsinriktning
Sangeeta Bagga-Guptas forskningsintresse rör, på ett övergripande plan, människans (i) kommunikation, (ii) lärande och (iii) identiteter med ett särskild fokus på IKT och teknologier i såväl historiska som nutida kontexter tvärs över geopolitiska enheter. Frågor kring barn, unga och vuxnas livsvärldar intresserar henne. Hur sociala kategorier avseende (i) identiteter (såsom kön, etnicitet, funktionshinder) och (ii) språk (såsom olika språkvarieteter, två/flerspråkighet, talspråk, literacy, hemspråk, främmande språk, olika teckenspråk) framträder i olika sammanhang och praktiker inklusive policy är centrala i hennes arbete. Problematiserande av "gränser" och en orientering mot intersektionalitet som forskningsobjekt, men även som kunskapsobjekt, genomsyrar hennes forskning.
Hur olika literacies och mångspråkighet gestaltas i skolan, specialskolan, arbetsplatsen, familjen, fritiden i olika samhällen och tider berörs i hennes arbeten. I fokus ligger generella frågor kring lärande inom och utanför institutionella kontexter och didaktiska frågor avseende olika skolämnen/fält (t ex olika språk, tvåspråkighet, läs och skriv, matematik, musik). Utöver detta fokuseras teknologiers plats i människans liv både historiskt och i början av 2000-talet.
I hennes användning av etnografiska forskningsansatser sammanvävs i en bred metodologisk ram (i) mikrostudier och diskursiva studier av vardagslivet, (ii) mesoanalyser av sociala praktikers organisationer över tid och rum och (iii) makroansatser som fokuserar samhälleliga nivåer. På liknande sätt skapas synteser av sociokulturella/sociohistoriska perspektiv och post/dekolonial teoribildning.
Publikationer
Peer-reviewed journal articles, books and book-chapters (pdf)
Popular scientific publications, including reports and evaluations (pdf)
Peer-reviewed conferences presentations, including keynotes (pdf)
Samhällsutvecklingsprojekt
Sangeeta Bagga-Gupta är aktiv inom universitetets så kallade samverkansuppgift såväl i som utanför Sverige. Hon har nyligen, tillsammans med Örebro Länsteater och Riksteater, initierat den nationella tankesmedjan DoIT, Delaktighets- och Inkluderingstankesmedjan. Denna utvecklades efter att det framgångsrika, Kulturrådsfinansierade stora regionala utvecklingsprojekt DoT, Delaktighet och teater, för vilket hon var vetenskaplig ansvarig, avslutades. Hon har varit ansvarig för att bygga upp forskningskapacitet vid den stora frivilliga organisation MMC, Mumbai Mobile Créches i Mumbai, Indien. Hon har varit ansvarig för ett antal nationella skolutvecklingsprojekt och utvärderingar med extern finansiering, bland annat SOL, Skriv och läsprojektet som finansierades av Skolverket, Idéskolor för mångfald som finansierades av departementet via Myndigheten för skolutveckling och uppdragsprojektet BUS, Barn och Ungas Språkande och Literacy i dagens samhälle, som finansierades av Nationellt Centrum för språk-, läs- och skrivutveckling.
Postdoktorala utmärkelser/positioner
2012-2014: Framstående seniora forskare vid Örebro University
2001-2002: Powrie V. Doctor. Chair in Deaf Studies, Gallaudet University, Washington DC, USA
1996-1998: Wallenberg Stiftelse stöd till unga disputerade postdok kvinnliga forskare i Sverige