Översikt
Syfte
Genom Lärarlyftet kan lärare öka sin behörighet och höja sin ämneskunskap. Utbildningen vänder sig till legitimerade lärare inom alla skolformer eller lärare som har en behörighetsgivande examen och som vill komplettera sin utbildning med fler ämnen
Innehåll
Kursen utgörs av åtta olika omfattande delkurser varav sex berör ämnesteoretiskt innehåll (sammanlagt 31,5hp) och två berör ämnesdidaktik (13,5). Under de två första terminerna (30hp) läses ämnesteori parallellt med ämnesdidaktik. På så sätt kan didaktiken ges kopplingar till just den ämnesteoretiska delkurs som för tillfället är aktuell. Under termin tre läses de ingående delkurserna separat. Poängfördelningen är 15 hp per termin.
Mer information om utbildningen hittar du här.
Utbildningsform och datum
Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier, workshops och övningar individuellt och i grupp, både på distans och under de campusförlagda träffarna. Mellan campusträffarna möjliggörs digitala möten och diskussionsforum via den digitala lärplattformen.
Ansökan
Kursen öppnar för anmälan via antagning.se 15 september
Kom ihåg att din arbetsgivare ska godkänna ditt deltagande och skriva under blanketten Huvudmannens godkännande. Du kan skanna in blanketten och bifoga den elektroniskt när du ansöker.
Möjlighet till validering
I de kurser som erbjuds inom Lärarlyftet vårterminen 2026 är det möjligt att genom validering tillgodoräkna tidigare högskoleutbildning samt kunskaper och färdigheter som förvärvats i yrkesverksamhet. Ingen begränsning i antalet högskolepoäng som kan valideras gäller för dessa kurser.
Med validering avser Skolverket i detta sammanhang, kartläggning och bedömning av deltagarens kunskaper och färdigheter/ kompetens i förhållande till lärandemål i den kurs/delkurs inom Lärarlyftet som deltagaren är antagen till. Tillgodoräknande kan ske mot tidigare studier och/eller mot kunskaper och färdigheter som förvärvats på annat sätt. Validering är således processen och tillgodoräknande resultatet av att validanden uppvisat tillräckliga kunskaper och färdigheter. Mer information ges till antagna deltagare i samband med utskick av välkomstbrev efter antagningsbesked.
För mer information kontakta samordnare Sofia Wärnbring Bark, sofia.bark@ju.se
Målgrupp och förkunskapskrav
Du som är anställd som lärare och har en behörighetsgivande lärarexamen utan att vara ämnesbehörig.
Fakta
Ansökan
Kursen öppnar för anmälan via antagning.se 15 september
Kom ihåg att din arbetsgivare ska godkänna ditt deltagande och skriva under blanketten Huvudmannens godkännande. Du kan skanna in blanketten och bifoga den elektroniskt när du ansöker.
Blanketten kommer du hitta här.
Student projects
Jönköping - den moderna studentstaden
Jönköping är den moderna studentstaden med ett gemensamt och sammanhållet campus som ligger mitt i stan. Här finns våra fyra fackhögskolor med 12 000 studenter tillsammans med Högskolebiblioteket, träningsanläggning, caféer, restauranger och Service Center. Med en stark internationell prägel och samverkan med arbetslivet redan under studietiden ger vi dig rätta förutsättningar för din framtid.