Preliminär start ht 2025.

Utbildningen CNC-teknik - automation och digitalisering startar under förutsättning att ansökan godkännes av Myndigheten för Yrkeshögskolan. Besked ges i januari 2025.

 

Vill du arbeta med avancerade processer i en framtidsbransch? Efter utbildningen kommer du att kunna arbeta med CNC-teknik med en särskild inriktning på automation och digitalisering. Du får specialiserade kunskaper inom industriell tillverkning, produktionsekonomi, samt digitaliserad och automatiserad produktion. Efter avslutad utbildning kan du ta på dig en roll där du ansvarar för produktion inom skärande bearbetning och ha tillräcklig kompetens för att certifieras med CNC-tekniker blått certifikat.


Utbildningen ger dig kompetens att arbeta inom industriell produktion med fokus på skärande bearbetning. Du får de kunskaper som krävs för att efter utbildningen kunna certifiera dig mot branschens blåa certifikat. Kompetensen är mycket efterfrågad i tillverkningsindustrin och möjligheterna till ett arbete efter utbildning är mycket goda.

Utbildningen har utformats i samarbete med regionens ledande tillverkningsindustrier och branschorganisationer för att möta deras behov. Utbildningens ledningsgrupp består av anställande företag med stort behov av den kompetens som utbildningen ger. I ledningsgruppen deltar bland annat, Tranemo Metall AB, Turnab AB, Ravema AB, SAAB AB training Simulation, Sulzer Pump Sweden AB, Edströms AB och Husqvarna Chain and Bar.

Logotype SAAB
Logotype Östrand & Hansen
Logotype Edström´s

Utbildningen genomförs utifrån ett distansupplägg med fysiska träffar. Träffarna genomförs vid 17 tillfällen.

Utbildningen genomförs som en bunden utbildning med distansinslag och fysiska träffar vid 17 tillfällen. Under utbildningen får du möjlighet att fördjupa dina kunskaper inom CNC-teknik och automation. Kurserna omfattar bland annat automationsteknik, digital produktion, CAM-beredning, kvalitet och hållbar produktion samt produktionsekonomi. Du kommer att arbeta med de vanligaste CNC-programspråken, samt med mekatroniska system och robotsystem anpassade för CNC-maskiner. Du kommer också att få kunskap om kvalitets- och hållbarhetsaspekter inom skärande bearbetning.


Efter genomförd utbildning har du utvecklat din förmåga att utföra produktionsberedning på CNC-styrda maskiner, och kan utföra avancerad ISO-programmering. Genom utbildningens praktiska upplägg med teori och praktik övar du på att välja, för uppgiften anpassade, maskiner och verktyg inom skärande bearbetning, samt att genomföra service och felsökning av robotiserade CNC-celler. Du kommer att öva på att kommunicera arbetsåtaganden skriftligen och muntligen på svenska och engelska.


Våra yrkesutbildningar lägger stor vikt vid praktiska färdigheter och målet är att du ska vara väl förberedd för ditt kommande yrke och kunna få rätt arbete direkt efter utbildningen. Därför består 25 procent av utbildningen av praktik i form av LIA (Lärande i arbete) ute på ett eller flera företag. Det ger dig möjlighet att direkt få testa dina nyförvärvade kunskaper i verkligheten, samtidigt som du får viktiga kontakter i branschen.


Utbildningen är kostnadsfri och finansieras med statliga medel. Som studerande är du också berättigad till stöd från CSN.


Tekniska Högskolan i Jönköping, Jönköping University, är ansvarig utbildningsanordnare och utbildningen genomförs av Yrkeshögskolan i Jönköping.


Bedömning av kompetens

Antagning till en yrkeshögskoleutbildning kan göras utifrån följande bedömningar:


  • 1. Formell behörighet - grundläggande och särskild behörighet - se ovan under rubrik Behörighet
  • 2. Motsvarandebedömning – i vissa fall anges här annan formell behörighet som utbildningens ledningsgrupp beslutat ska gälla¸ se ovan under rubrik Behörighet
  • 3. Motsvarande kompetens – kompetenskartläggning av din kompetens (t ex arbetslivserfarenhet, annan utbildningsbakgrund eller andra skäl) för att se om den motsvarar utbildningens behörighetskrav
  • 4. Individuell bedömning - av egenskaper/förmågor som gör att du kommer att klara av utbildningen och att verka i yrket.


Varje år antar vi fler än 20% av de sökande utifrån reell kompetens, punkt 3 och 4. Om du är intresserad av en utbildning, men har andra erfarenheter än de som listas i de formella behörighetskraven till utbildningen uppmanar vi dig att göra en ansökan och fylla i en komptenskartläggning. Läs mer under Antagning.

  • Automationsteknik
  • CAM-beredning
  • Digital produktion
  • Examensarbete
  • Kvalitet och hållbar produktion
  • LIA 1
  • LIA 2
  • LIA 3
  • Produktionsekonomi och produktionslogistik
  • Produktionsteknik 1
  • Produktionsteknik 2
  • Yrkesrollen och projektledning

Jönköping - den moderna studentstaden

Jönköping är den moderna studentstaden med ett gemensamt och sammanhållet campus som ligger mitt i stan. Här finns våra fyra fackhögskolor med 12 000 studenter tillsammans med Högskolebiblioteket, träningsanläggning, caféer, restauranger och Service Center. Med en stark internationell prägel och samverkan med arbetslivet redan under studietiden ger vi dig rätta förutsättningar för din framtid.

Läs mer om studentlivet i Jönköping.


Kontakta oss