Översikt
Vill du bidra till arbetet med hållbarhet och att ställa om branschen? Ny kompetens inom cirkularitet, polymera material och tillverkningsmetoder är mycket efterfrågad i industrin och efterfrågan ökar i takt med att hållbarhetsfrågor blir allt viktigare i samhället.
Utbildningen har ett distansupplägg med fysiska träffar.
Efter utbildningen kan du jobba som polymeringenjör hos någon av regionens polymerproducenter.
Läs mer om utbildningen på Yrkeshögskolan Jönköping.
Fakta och behörighet
Samverkande företag i utbildningen
Jönköping ligger mitt i Sveriges ”Plastic Valley” och utbildningen har ett nära samarbete med branschorganisationer och gummi- och plastföretag i Sverige. Utbildningen är utformad och drivs i samarbete med företag i regionen, vilket säkerställer att du får den kompetens som efterfrågas av branschen och du har goda chanser till intressanta jobb. I utbildningens ledningsgrupp ingår representanter från tex Euroform Group, Polykemi, Engel Sverige AB, Emballator Packaging Innovations AB, Nexan, IKEM, Polymercentrum, Plasman Sverige AB, Nexans Sweden, Labotek, Ljusdals Plastindustri och Prototal AB.
Utbildning och praktik
I samarbete med branschorganisationer och regionens polymerföretag har vi utformat en utbildning som ger dig den senaste kompetensen inom polymerteknik.
Utbildningen är utformad för att ge dig den senaste kompetensen inom hållbar produktion och polymerteknik, med särskilt fokus på hållbarhetsaspekter och cirkulär ekonomi. Kurserna i utbildningen täcker bland annat materialkunskap, produktionsmetoder för polymera material, kvalitet och hållbarhet samt projektledning.
Under utbildningen får du möjlighet att fördjupa dina kunskaper inom plast- och polymerområdet. Du får en grundlig förståelse för olika polymermaterial, deras bearbetningsmetoder och användningsområden, samt de ekonomiska och kvalitetsmässiga aspekterna av produktionen.
Våra yrkesutbildningar lägger stor vikt vid praktiska färdigheter och målet är att du ska vara väl förberedd för ditt kommande yrke och kunna få rätt arbete direkt efter utbildningen. Därför består 25 procent av utbildningen av praktik i form av LIA (Lärande i arbete) ute på ett eller flera företag. Det ger dig möjlighet att direkt få testa dina nyförvärvade kunskaper i verkligheten, samtidigt som du får viktiga kontakter i branschen.
Utbildningen är kostnadsfri och finansieras med statliga medel. Som studerande är du också berättigad till stöd från CSN.
Tekniska Högskolan i Jönköping, Jönköping University, är ansvarig utbildningsanordnare och utbildningen genomförs av Yrkeshögskolan Jönköping.
Kurser
- Automation
- Bearbetning 1
- Bearbetning 2
- Examensarbete
- Konstruktion 1
- Konstruktion 2
- Kvalitet och hållbar produktion
- LIA 1
- LIA 2
- LIA 3
- Polymera material, fördjupning
- Polymera material, grundkurs
- Produktionsekonomi och projektledning
- Verktygsteknik för bearbetning av polymera material
- Yrkesrollen
Student projects
Jönköping - den moderna studentstaden
Jönköping är den moderna studentstaden med ett gemensamt och sammanhållet campus som ligger mitt i stan. Här finns våra fyra fackhögskolor med 12 000 studenter tillsammans med Högskolebiblioteket, träningsanläggning, caféer, restauranger och Service Center. Med en stark internationell prägel och samverkan med arbetslivet redan under studietiden ger vi dig rätta förutsättningar för din framtid.