Översikt
Antagningen till YH via antagningssystemet är stängd.
För att göra en sen anmälan - kontakta ansvariga för programmet, via "Kontakta oss"-formuläret längre ned på denna sida.
Utbildningen är distansförlagd, med fysiska träffar i Värnamo eller Oskarshamn.
Den här utbildningen är framtagen i nära samarbete mellan arbetsgivarna i regionen och Jönköping University, Hälsohögskolan i Jönköping, som också är huvudman för utbildningen. Det innebär att utbildningen väl uppfyller de krav på kunskap och kompetens som arbetsgivarna kräver. Utbildningen ges på distans, halvfart, under två år och kan därför kombineras med arbete på deltid. Den passar både dig som redan arbetar på till exempel stödboende inom området och för dig som vill in i yrket. När du är klar med utbildningen kan du arbeta med stöd till personer med funktionsnedsättning genom att vägleda och tillämpa pedagogiska modeller med fokus på självbestämmande och delaktighet.
Under utbildningen till stödpedagog får du professionell kunskap om pedagogisk vägledning och individanpassat vardagsstöd. Du lär dig att skapa möjligheter till ökad livskvalitet och bättre hälsa för personer med psykiska funktionsnedsättningar. Du får kunskaper om olika funktionsnedsättningar, deras orsaker och konsekvenser och hur man planerar individuellt vardagsstöd. Du kommer också att få större pedagogisk och etisk kompetens i mötet med både brukare och anhöriga, samt lära dig hur du handleder kollegor och bedriver kvalitets- och utvecklingsarbete.
Utbildningen är kostnadsfri och finansieras med statliga medel. Som studerande är du också berättigad till stöd från CSN.
Efter utbildningen
Efter avslutad utbildning har du möjlighet att arbeta som stödpedagog i privat och offentlig verksamhet.
Praktik
Våra yrkesutbildningar lägger stor vikt vid praktiska färdigheter och att du ska vara väl förberedd för ditt kommande yrke och kunna få rätt arbete direkt efter utbildningen. Därför är Yh-utbildningen en inspirerande kombination av teori och praktik. En stor del av utbildningen består av praktik i form av LIA (Lärande i arbete) ute i en verksamhet. Det ger dig möjlighet att direkt få testa dina nyförvärvade kunskaper i verkligheten, samtidigt som du får viktiga kontakter. Vi gör också spännande studiebesök och får lyssna till inspirerande gästföreläsningar.
Fakta och behörighet
Hälsopedagogik
Specialpedagogik 1
Specialpedagogik 2
Svenska 2 eller Svenska som andra språk 2
eller motsvarande kunskaper.
Minst ett års yrkeserfarenhet på heltid från arbete med stöd till personer med funktionsnedsättning.
Studieorter
När du söker till den här utbildningen tar vi inte bara hänsyn till dina formella meriter som examen och betyg. Din erfarenhet och personliga drivkraft har stor betydelse och därför har vi möjlighet att bevilja en studieplats även till dig som inte har formell behörighet. Vi gör då en individuell bedömning av dina yrkeserfarenheter och din förmåga att genomföra utbildningen. Mer om hur det fungerar kan du läsa under Antagningsinformation.
Kurser
År 1
- Funktionsnedsättningar - 25 Yhp
- Praktisk juridik inom social omsorg - 15 Yhp
- Etik och professionellt förhållnigssätt - 15 Yhp
- Människan i utveckling - 15 Yhp
- Pedagogiska teorier, metoder och arbetssätt - 35 Yhp
År 2
- Kommunikation, välfärdsteknik och kommunikativt stöd - 35 Yhp
- Dokumentation och kvalitetssäkring - 15 Yhp
- Lärande i arbete - 20 Yhp
- Examensarbete - Stödpedagog inom funktionshinderområdet - 25 Yhp
Student projects
Jönköping - den moderna studentstaden
Jönköping är den moderna studentstaden med ett gemensamt och sammanhållet campus som ligger mitt i stan. Här finns våra fyra fackhögskolor med 12 000 studenter tillsammans med Högskolebiblioteket, träningsanläggning, caféer, restauranger och Service Center. Med en stark internationell prägel och samverkan med arbetslivet redan under studietiden ger vi dig rätta förutsättningar för din framtid.