HLK bidrog med solbilsrace till Klimatveckan

Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) vid Jönköping University (JU) anordnade ett solbilsrace för småbilar under Klimatveckan i Jönköpings län, 16-23 september.

Bildspel från solbilsracet 2021 på Atteviks.

Klimatveckan är ett årligt återkommande event som arrangeras av Klimatrådet i Jönköpings län, där Jönköping University (JU) ingår. Klimatveckan syftar till att Jönköping senast 2045 ska nå visionen om att bli ett Klimatsmart Plusenergilän.

En återkommande aktivitet under Klimatveckan är solbilsracet, som i år arrangeras av HLK genom projektet MOST. Tävlingen ägde rum på bilfirman Atteviks i Jönköping och gymnasieelever i Jönköpings län som läser teknik bjöds in för att delta. Elevernas egenbyggda och max 15 centimeter breda bilar drevs med batteri som laddades upp med solceller och bitvis under tävlingsdagen även av lampor för att de skulle nå full effekt.

JU Solar Team satt i juryn

Eleverna var indelade i ett antal lag, som tävlade med sina bilar i tre kategorier: Snabbhet, innovation samt design. JU Solar Team hade två platser i juryn som valde ut de vinnande bidragen. Det utsågs även en totalsegrare som tilldelades tävlingens vandringspris. Det gick till laget med Emma Liljedahl, Abbas Qhaimi och Filip Svärd på Aleholmsskolan i Sävsjö.

- Jag var lite osäker, men trodde vi hade chans att vinna och det var roligt att komma hit och se de andra bidragen i tävlingen, säger Abbas Qhaimi.

Han och hans bilbyggarkollegor gjorde sin bil så lätt och stabil som möjligt och att vikten var jämnt fördelad, vilket de tryckte på i sin presentation för juryn. De hade även lagt till en på- och avstängningsknapp för att spara på batteriet.

”Teknikutbildningar borde exponeras mer”

Emma Liljedahl, som var en av få tjejer i tävlingen, var stolt över segern och bilen som hennes lag tagit fram. Hon läser teknikprogrammet för att hon är intresserad av ämnet och logiskt tänkande generellt. Hon tycker att teknikutbildningar borde exponeras mer för tjejer och kommer efter gymnasiet att läsa vidare till arkitekt.

Sara Sterne, ordförande för Girls in Stem (Science, technology, engineering, and mathematics) och som läser maskinteknik på Chalmers tekniska högskola, var projektledare under solbilsracet.

- Jag är här för att få fler tjejer att upptäcka det roliga med teknik och allt bra man kan göra med teknik, säger hon.

”Inget stereotypiskt grabbigt”

Sara Sterne nämner att solbilsracet inte är något stereotypiskt grabbigt event och att fler tjejer borde ha varit med där.

- Vi har inte vänt oss särskilt mot tjejer inför solbilsracet och tyvärr det är få tjejer i teknikklasserna som har kommit hit. Tjejer tar ofta inte heller lika mycket plats som killar i sådana här sammanhang. Därför är det viktigt att visa att teknikevent inte bara är för killar, säger hon.

Årens team

Aleholmsskolan, Sävsjö - 3 team

Brinellgymnasiet, Nässjö - 3 team

Finnvedens Gymnasium, Värnamo - 3 team

Gnosjöandans Kunskapscenter, Gnosjö - 2 team

Medialt intresse