Johan Bäcklund
Kontakt

Forskning
Området Johan fokuserar i sin forskning inbegriper lärares och elevers användande av Information- och kommunikationsteknologi i praktiken. Det handlar om hur lärare och elever uppfattar att lärandet sker i samband med nyttjandet av exempelvis datorer, iPads med mera; det handlar om vilka förmågor som träder fram i nyttjandet av ny teknik vid undervisning och inlärning.
I maj 2016 publicerade Johan tillsammans med Mikael Segolsson Flippa mellan skolämnen: En forskningsstudie om Flippad Undervisning i skolår 6 och 7. Empirin har samlats in genom observationer, naturliga samtal samt intervjuer under 18 månader från höstterminen 2014 till och med höstterminen 2015. Forskningsstudiens teoretiska utgångspunkt är livsvärldsfenomenologin med en metodologisk ansats i etnografin. Det centrala i studien har varit följsamhet med den verksamhet där datainsamlingen skett, därav valet av den teoretiska och den metodologiska utgångspunkten.
I juni 2016 publicerades även Johans magisteruppsats i pedagogik med titeln Vi är med eleverna hemma: En studie av lärares uppfattningar av Flippad Undervisning. I studien har två forskningsfrågor ställts till ämneslärare i grund- och gymnasieskolan: Vad karaktäriserar Flippad undervisning? samt Vad är syftet med Flippad undervisning?. Teoretisk utgångspunkt är ett sociokulturellt perspektiv. Empirin har samlats in genom kvalitativa intervjuer, analyserade genom en kvalitativ innehållsanalys.
Sedan höstterminen 2018 är Johan antagen som doktorand i pedagogik med fokus på meningsfullt digitalt lärande. Doktorandstudierna sker på halvfart.
Just nu håller Johan på att avsluta ett projekt inom VFU, mer specifikt övningsskolor inom VFU-verksamheten.
Bakgrund
Johan har, förutom en magisterexamen i pedagogik, en lärarexamen med inriktning mot skolans senare år i ämnena svenska och engelska. Johan har mellan 2004 och 2011 varit verksam som lärare i årskurserna 7-9 inom svenska, svenska som andraspråk och engelska. Under åren 2008-2011 arbetade Johan även som IT-pedagog och var med utvecklade både den lokala skolans såväl som Jönköpings kommuns Skoldatorkoncept. Johan har varit anställd vid Högskolan för lärande och kommunikation sedan 2011. Johan har varit med och skrivit rapporten Utvärdering av kompetensbehovet hos förstelärare i Jönköpings län (Segolsson, M., Florin Sädbom, R., Bäcklund, J. (2015).
På Högskolan för lärande och kommunikation undervisar Johan i Informations- och kommunikationsteknologier (IKT) i klassrummet, Medie- och informationskunnighet (MIK) i skolans samtliga ämnen samt i Pedagogik och Didaktik.