Översikt
Tekniska, ekonomiska och organisatoriska aspekter påverkar varandra för att företag ska nå ökad produktivitet, kunna växa och utvecklas. Näringslivet har, speciellt inom den varuproducerande sektorn, ett stort behov av ingenjörer som har kunskap inom produktutveckling och produktion. Det är inte ovanligt att ingenjörer får en befattning som kräver kunskaper i ekonomi, produktionsteknik, logistik, kvalitet och arbetsorganisation.
Utbildningen är därför inriktad på att ge dig insikt i hur teknik och ekonomi påverkar varandra i olika delar av förädlingskedjan. Du får omfattande kunskaper i naturvetenskap och teknik, kombinerat med ekonomi, produktionssystem, produktutveckling, arbetsorganisation och kvalitet.
Har du inte behörighet? Läs tekniskt basår eller teknisk bastermin
Praktik
Du får direktkontakt med ett företag i branschen genom Näringslivsförlagd kurs (NFK). Under NFK har du sju veckors praktik ute på företaget. Branschen medverkar även genom bland annat gästföreläsningar och arbetsmarknadsdagar.
Studera utomlands
Du har möjlighet att läsa en termin på något av våra partneruniversitet. Genom detta skaffar du dig internationella kontakter, erfarenheter och meriter som värderas högt av framtida arbetsgivare.
Efter utbildningen
Programmet utbildar framtida ingenjörer och ledare med tvärvetenskaplig kompetens att hantera och utforma hållbara värde och försörjningskedjor samt genomföra förändringsarbete. En sådan profil är mycket attraktivt för moderna, globala företag och organisationer som verkar inom områdena inköp, kvalitet, produktion och logistik.
Efter utbildningen kan du läsa vidare till en master-/magisterexamen, till exempel:
Fakta och behörighet
För att få konkurrera om platserna i högskoleprovsgruppen krävs minst 0,8 poäng.
Kurser
Obs! Preliminär kurslista.
År 1
Envariabelanalys 9 hp
Introduktion till produktframtagning 7,5 hp
Industriell ekonomistyrning 7,5 hp
Linjär algebra 6 hp
Introduktion till konstruktion 3 hp
Konstruktionsmaterial 7,5 hp
Arbetsorganisation och arbetsmiljö 6 hp
Matematisk statistik 7,5 hp
Mekanik 1 6 hp
År 2
Hållfasthetslära 6 hp
Logistik 6 hp
Tillverkningsteknik 6 hp
Maskinelement 6 hp
Material- och produktionsstyrning 6 hp
Kvalitetsteknik 7,5 hp
Projektledningsmetodik 7,5 hp
Kvalitets- och verksamhetsutveckling 7,5 hp
Produktionsteknik 1 7,5 hp
År 3
Tekniska rapporter 3 hp
Automationssystem 7,5 hp
Valbara kurser 7,5 hp
Näringslivsförlagd kurs i Maskinteknik 12 hp
Produktionsteknik 2 7,5 hp
Innovation 7,5 hp
Examensarbete i Maskinteknik 15 hp
Valbara kurser:
Flervariabelanalys 7,5 hp
Inköp 7,5 hp
Affärsjuridik 7,5 hp
Intervjuer
Student projects
Jönköping - den moderna studentstaden
Jönköping är den moderna studentstaden med ett gemensamt och sammanhållet campus som ligger mitt i stan. Här finns våra fyra fackhögskolor med 12 000 studenter tillsammans med Högskolebiblioteket, träningsanläggning, caféer, restauranger och Service Center. Med en stark internationell prägel och samverkan med arbetslivet redan under studietiden ger vi dig rätta förutsättningar för din framtid.
