Om utbildningen:
Näringslivet har idag ett stort behov av ingenjörer som förstår hur teknik och ekonomi hänger samman i produktionskedjan. Behovet växer i takt med att produkter och tjänster blir mer komplexa och globalt konkurrensutsatta. Med en gedigen maskinteknisk grund, kompletterad med djupare kunskaper inom industriell ekonomi och produktionsledning blir du en nyckelkompetens för både små och stora företag.
Programmet ger dig verktygen att förstå, utveckla och effektivisera både tjänste- och produktionsprocesser. Du kommer lära dig att leda projekt, utveckla arbetsmiljöer och arbeta med automatiserade system, vilket gör dig redo för dagens högteknologiska och globaliserade industri.
Du studerar områden som kvalitetsteknik, produktionsteknik, logistik, lean production och industriell ekonomistyrning, och lär dig hur företag kan förbättra och effektivisera sina produktionsprocesser.
Genom praktik och projektarbeten får du värdefull erfarenhet som gör dig väl förberedd för arbetslivet. Du har också möjlighet att studera utomlands och fördjupa dina kunskaper ytterligare.
Efter examen är du väl förberedd för en bred yrkesroll som ingenjör med kompetens att arbeta både nationellt och internationellt, inom till exempel produktion, utveckling och projektledning.
Efter din examen kommer du att vara behörig att söka till flera magister- och masterprogram vid JTH och till andra masterprogram vid lärosäten över hela världen.
Fakta och behörighet
Praktik
Du får direktkontakt med ett företag i branschen genom Näringslivsförlagd kurs (NFK). Under NFK har du sju veckors praktik ute på företaget. Branschen medverkar även genom bland annat gästföreläsningar och arbetsmarknadsdagar.
Studera utomlands
Du har möjlighet att läsa en termin på något av våra partneruniversitet. Genom detta skaffar du dig internationella kontakter, erfarenheter och meriter som värderas högt av framtida arbetsgivare.
Efter utbildningen
Programmet utbildar framtida ingenjörer och ledare med tvärvetenskaplig kompetens att hantera och utforma hållbara värde och försörjningskedjor samt genomföra förändringsarbete. En sådan profil är mycket attraktivt för moderna, globala företag och organisationer som verkar inom områdena inköp, kvalitet, produktion och logistik.
Efter utbildningen kan du läsa vidare till en master-/magisterexamen, till exempel:
Kurser
År 1
Envariabelanalys 9 hp
Introduktion till produktframtagning 7,5 hp
Industriell ekonomistyrning 7,5 hp
Linjär algebra 6 hp
Introduktion till konstruktion 3 hp
Konstruktionsmaterial 7,5 hp
Arbetsorganisation och arbetsmiljö 6 hp
Matematisk statistik 7,5 hp
Mekanik 1 6 hp
År 2
Hållfasthetslära 6 hp
Logistik 6 hp
Tillverkningsteknik 6 hp
Maskinelement 6 hp
Material- och produktionsstyrning 6 hp
Kvalitetsteknik 7,5 hp
Projektledningsmetodik 7,5 hp
Kvalitets- och verksamhetsutveckling 7,5 hp
Produktionsteknik 1 7,5 hp
År 3
Tekniska rapporter 3 hp
Automationssystem 7,5 hp
Valbara kurser 7,5 hp
Näringslivsförlagd kurs i Maskinteknik 12 hp
Produktionsteknik 2 7,5 hp
Innovation 7,5 hp
Examensarbete i Maskinteknik 15 hp
Valbara kurser:
Flervariabelanalys 7,5 hp
Inköp 7,5 hp
Affärsjuridik 7,5 hp
Student projects
Fler utbildningar och intervjuer från Jönköping University
Jönköping - den moderna studentstaden
Jönköping är den moderna studentstaden med ett gemensamt och sammanhållet campus som ligger mitt i stan. Här finns våra fyra fackhögskolor med 12 000 studenter tillsammans med Högskolebiblioteket, träningsanläggning, caféer, restauranger och Service Center. Med en stark internationell prägel och samverkan med arbetslivet redan under studietiden ger vi dig rätta förutsättningar för din framtid.