Nu kan du förutom Jönköping Öppnas i nytt fönster. också välja studieort Eksjö eller Värnamo.
Öppnas i nytt fönster.
Om utbildningen:
Få yrken har lika stor betydelse för människors hälsa och trygghet som sjuksköterskans. I rollen som sjuksköterska ansvarar du för att ge omvårdnad till patienter och utföra olika undersökningar och medicinska behandlingar. Det är ett betydelsefullt och givande arbete. Programmet gör dig väl förberedd för att anta dessa utmaningar och möjligheter och du kan se fram emot en spännande och varierad karriär.
Under utbildningen studerar du främst huvudämnet omvårdnad, men också natur- och beteendevetenskapliga ämnen samt kurser inom vetenskap och akademisk skolning. Genom hela programmet fördjupar du ditt kunnande och du får omsätta dina kunskaper både teoretiskt och kliniskt.
Ditt sjuksköterskeperspektiv vidgas successivt under utbildningen för att förbereda dig för yrkeslivet. Du utvecklar kunskaper i akademiskt skrivande och läkemedelsberäkning – grundläggande kunskaper som krävs för att utföra dina kommande arbetsuppgifter. Eftersom det handlar om människors liv är kvalitet och säkerhet alltid i fokus.
De flesta kurser innehåller klinisk utbildning, det vill säga färdighetsträning, verksamhetsförlagd utbildning och simulering som kopplas till de teoretiska kunskaperna. Utbildningen har internationell prägel och under termin 4 läser du helt på engelska. Du har också möjlighet att studera en termin utomlands vid ett av våra partneruniversitet.
Vad kan du jobba med?
Efter examen är du väl förberedd för ett ansvarsfullt och stimulerande yrke som erbjuder en karriär med många valmöjligheter, en stark arbetsmarknad och en meningsfull vardag. Som legitimerad sjuksköterska kan du arbeta inom en rad olika verksamhetsområden. Allt från vårdcentraler till högspecialiserad sjukhusvård, och inom region/landsting, kommun, statlig eller privat verksamhet.
Vidare studier
Efter avslutade studier kommer du att vara behörig att söka vidare till specialistutbildningar och utbildningar på avancerad nivå både vid Hälsohögskolan och andra universitet över hela världen.
Hör studievägledare och programansvarig berätta mer om programmet och behörighet med mera i podden ”Vägledning på småländska”. Lyssna där poddar finns eller här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Fakta och behörighet
Kurser
År 1
HT2025
Omvårdnad - profession, ämne och vetenskap, 15 hp
Fysiologi och anatomi för sjuksköterskor, 15 hp
VT2026
Medicinsk mikrobiologi, vårdhygien och immunologi för sjuksköterskor, 7.5 hp
Praktisk omvårdnad - personcentrering, kvalitet och säkerhet, 18 hp
Psykologi för sjuksköterskor, 4.5 hp
År 2
HT2026
Professionell omvårdnad - sviktande hälsa, klinik och evidens, 30 hp
VT2027
Hälsa och välfärd i ett föränderligt samhälle, 4.5 hp
Hälsa och hälsoproblem hos barn och familj, 4.5 hp
Palliativ omvårdnad, 4.5 hp
Gerontologisk och geriatrisk omvårdnad, 9 hp
Psykiatrisk omvårdnad, 7.5 hp
År 3
HT2027
Omvårdnad, vetenskapsteori och forskningsmetodik med examensarbete , 22.5 hp
Komplex omvårdnad – hälsa, teamsamverkan och säkerhet , 7.5 hp
VT2028
Nära vård - kvalitetsförbättring, informatik och ledarskap , 10 hp
Sjuksköterskans professionella roll i den samskapande omvårdnaden, 20 hp
Efter utbildningen
När du tagit din sjuksköterskeexamen väntar en spännande arbetsmarknad på dig och som sjuksköterska har du ett stort antal karriärvägar. Som nyutexaminerad sjuksköterska har du den grundläggande kunskapen kring din profession och nu fortsätter resan mot fördjupad kunskap. Professionen kräver ett livslångt lärande och för den som vill kan fördjupade omvårdnadskurser, specialistutbildning, forskningsstudier eller kanske ledarskapsengagemang vara aktuellt. På JU erbjuder vi flera specialistutbildningar.
Studieort Jönköping, Eksjö eller Värnamo
Campus JU – Studiegrupp Jönköping
Du kommer som student att ingå i en studiegrupp med andra studenter som är antagna till studiegrupp Jönköping. Tillsammans förväntas du och dina medstudenter i din studiegrupp att gemensamt förbereda er inför olika obligatoriska moment såväl som stötta varandra i era studier. Seminarier genomförs på Campus JU.
- Undervisningen är förlagd till Campus JU. Utbildningen är inte en distansutbildning.
- Under dina studier kommer merparten av din verksamhetsförlagda utbildning, VFU, att ske inom område Jönköping men resor även till andra områden inom region Jönköpings Län kan förekomma. Vid sådana tillfällen ansvarar du som student för samtliga kostnader i samband med VFU såsom resor eller boende.
- Klinisk utbildning sker på Kliniskt träningscentrum, KTC, beläget på Campus JU under handledning av sjuksköterska.
Campus i12 Eksjö – Studiegrupp Eksjö
Du kommer som student att ingå i en studiegrupp med andra studenter som är antagna till studiegrupp Eksjö. Tillsammans förväntas du och dina medstudenter i din studiegrupp att gemensamt förbereda er inför olika obligatoriska moment såväl som stötta varandra i era studier.
Vissa delar av studierna genomförs på Campus JU och det innebär att du som student ska vara beredd att resa till Jönköping ca 5-15 gånger/termin. Antal tillfällen varierar från termin till termin. Kostnader för detta står du som student för.
- Inom undervisningen förekommer till exempel inspelade föreläsningar och undervisning i realtid via digitala kanaler på Campus i12. Utbildningen är inte en distansutbildning.
- Första tentamenstillfället per kurs sker oftast på plats på Campus i12 men eventuell omtentamen genomförs på Campus JU i Jönköping.
- Under dina studier kommer merparten av din verksamhetsförlagda utbildning, VFU, att ske inom område Höglandet men resor även till andra områden inom region Jönköpings Län kan förekomma. Vid sådana tillfällen ansvarar du som student för samtliga kostnader i samband med VFU såsom resor eller boende.
- Klinisk utbildning sker på Kliniskt träningscentrum, KTC, beläget på Höglandssjukhuset i Eksjö under handledning av sjuksköterska. Resor till KTC på Campus JU kan förekomma.
Campus Värnamo – Studiegrupp Värnamo
Du kommer som student att ingå i en studiegrupp med andra studenter som är antagna till studiegrupp Värnamo. Tillsammans förväntas du och dina medstudenter i din studiegrupp att gemensamt förbereda er inför olika obligatoriska moment såväl som stötta varandra i era studier.
Vissa delar av studierna genomförs på Campus JU och det innebär att du som student ska vara beredd att resa till Jönköping ca 5-15 gånger/termin. Antal tillfällen varierar från termin till termin. Kostnader för detta står du som student för.
- Inom undervisningen förekommer till exempel inspelade föreläsningar och undervisning i realtid via digitala kanaler på Campus Värnamo. Utbildningen är inte en distansutbildning.
- Första tentamenstillfället per kurs sker oftast på plats på Campus Värnamo men eventuell omtentamen genomförs på Campus JU i Jönköping.
- Under dina studier kommer merparten av din verksamhetsförlagda utbildning, VFU, att ske inom område GGVV men resor även till andra områden inom region Jönköpings Län kan förekomma. Vid sådana tillfällen ansvarar du som student för samtliga kostnader i samband med VFU såsom resor eller boende.
- Klinisk utbildning sker på Kliniskt träningscentrum, KTC, beläget på Värnamo Sjukhus under handledning av sjuksköterska. Resor till KTC på Campus JU kan förekomma.
Student projects
Fler utbildningar och intervjuer från Jönköping University
Jönköping - den moderna studentstaden
Jönköping är den moderna studentstaden med ett gemensamt och sammanhållet campus som ligger mitt i stan. Här finns våra fyra fackhögskolor med 12 000 studenter tillsammans med Högskolebiblioteket, träningsanläggning, caféer, restauranger och Service Center. Med en stark internationell prägel och samverkan med arbetslivet redan under studietiden ger vi dig rätta förutsättningar för din framtid.