Översikt
Att ge barn och unga en stabil grund är en av samhällets viktigaste uppgifter. Den här utbildningen ger dig möjlighet att bygga vidare på din erfarenhet och fördjupa dina kunskaper med stöd av den senaste forskningen. Målet är att du ska bli en ännu bättre pedagog och lärare.
För att säkerställa kvaliteten i undervisningen erbjuder regeringen, genom åtta utvalda lärosäten, särskild vidareutbildning för yrkesverksamma lärare och förskollärare utan examen. Vidareutbildning av lärare (VAL) är en flexibel utbildning som ger dig möjlighet att studera samtidigt som du arbetar och som leder till en lärar- eller förskollärarexamen.
Du läser utbildningen på distans, minst på kvartsfart och i regel på halvfart men under vissa perioder kan du komma att studera på helfart beroende på vilka kurser du läser. Utbildningen får dock pågå i maximalt fyra år.
Utbildningens struktur
- Flexibla studier: Du studerar på distans via en webbplattform, vilket gör det möjligt att kombinera arbete och studier. Några gånger per termin deltar du i fysiska träffar eller lektioner på Högskolan för lärande och kommunikation.
- Innehåll: Kurserna omfattar ämnesstudier, en utbildningsvetenskaplig kärna eller allmänt utbildningsområde beroende på vad du behöver komplettera med. Det finns även samarbeten med andra lärosäten, vilket ger dig möjlighet att komplettera dina studier på halvfart eller kvartsfart där.
- Verksamhetsförlagd utbildning (VFU): Du genomför vanligtvis VFU i din nuvarande tjänst. Om det inte är möjligt har vi ett samarbete med Jönköpings Kommun där vi, beroende på tillgången till lämpliga handledare, ibland kan beställa en VFU-plats.
Efter utbildningen
Utbildningen leder till behörighetsgivande ämneslärarexamen, grundlärarexamen eller förskollärarexamen på grund- eller avancerad nivå, beroende på din tidigare utbildning.
Tjänstgöringsbetyg
När du ansöker till VAL behöver du styrka din nuvarande och tidigare erfarenhet som obehörig lärare eller förskollärare. Använd något av våra tjänstgöringsintyg.
Vill du veta mer?
Vanliga frågor och svar om VAL hittar du här annars är du välkommen att ta kontakt med oss via utbildning.val@ju.se
Tjänstgöringsbetyg
När du ansöker till VAL behöver du styrka din nuvarande och tidigare erfarenhet som obehörig lärare eller förskollärare. Använd något av våra tjänstgöringsintyg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller ett intyg där motsvarande uppgifter framgår. Vi behöver detaljerade uppgifter om din nuvarande tjänst och eventuella tidigare tjänster. Anställningsavtal godkänns ej.
- Du har tillräckliga meriter för att kunna rymmas inom VAL-utbildningens poängram på 120 högskolepoäng (hp), vilket i regel betyder att du redan har med dig tidigare studier och/eller lång lärarerfarenhet.
- Du är verksam i de ämnen eller ämnesområden som du har för avsikt att nå examen i, vilket betyder att du ska vara verksam minst 50 procent och i huvudsak i rätt ämne eller ämnen, i rätt skolform och på rätt nivå. Med ämne menas skolämne, förskolepedagogiskt ämnesområde eller fritidspedagogiskt ämnesområde.
För sökande som saknar svensk gymnasieexamen eller svenska högskolestudier krävs dokumenterade kunskaper i svenska (Svenska 3, Svenska som andraspråk 3, TISUS eller motsvarande).
Efter utbildningen
Avslutad utbildning leder till behörighetsgivande ämneslärarexamen, grundlärarexamen, förskollärarexamen enligt 2011 års examensordning, lärarexamen enligt 2001 års examensordning eller en examen som motsvarar tidigare påbörjad lärarexamen före 2001. Examen kan vara på grundnivå eller avancerad nivå eller ej nivåbestämd beroende på tidigare utbildning samt vilken examensordning som tillämpas.
Särskilda krav för examen för studenter med viss yrkeserfarenhet gäller (SFS 2013:831).
Kurser
Individuell studieplanering
Studieplanering anordnas med hänsyn till sökandes tidigare akademiska utbildning och arbetslivserfarenhet som obehörig lärare. Efter ansökan kommer en individuell studieplan att upprättas för varje studerande. I denna plan förtecknas de kurser som ska genomföras med godkända resultat för att kunna resultera i en lärarexamen.
Intervjuer
Student projects
Fler utbildningar och intervjuer från Jönköping University
Jönköping - den moderna studentstaden
Jönköping är den moderna studentstaden med ett gemensamt och sammanhållet campus som ligger mitt i stan. Här finns våra fyra fackhögskolor med 12 000 studenter tillsammans med Högskolebiblioteket, träningsanläggning, caféer, restauranger och Service Center. Med en stark internationell prägel och samverkan med arbetslivet redan under studietiden ger vi dig rätta förutsättningar för din framtid.
Kontakta oss
Samordnare
- Utbildningssamordnare
- Högskolan för lärande och kommunikation
- berit.tornell@ju.se
- +46 36-10 1401
- Projektledare
- Högskolan för lärande och kommunikation
- sandra.persson@ju.se
- +46 36-10 1862