Inbyggda system

180 hp | 3 år | Programstart: HT 2016 | Examen: Högskoleingenjörsexamen i Datateknik inriktning Inbyggda system. Teknologie kandidatexamen med huvudområdet Datateknik inriktning Inbyggda system.
Till ansökan (öppnar 15 mars)

Mobiltelefoner, surfplattor, bredbandsdelare, mikrovågsugnar, bilar och digitalkameror — alla innehåller de processorer. En stor del av modern produktutveckling handlar om programmering. Som programmerare av inbyggda system ger du produkterna det mesta av sin funktion.

Eftersom processorer återfinns i stort sett överallt kan du arbeta i nästan vilken bransch som helst. Som dataingenjör med förmåga att programmera allt från processorn som styr klimatanläggningen i en bil till ren PC-programvara kommer du vara mycket eftertraktad på arbetsmarknaden. Oavsett om produkten sitter i säkerhetskritiska system, såsom flygplansdatorer, eller innehåller operativsystem såsom Linux, kommer du vara en värdefull medlem i utvecklingsteamet.

Du kommer med stor sannolikhet att jobba i projektform, och ofta i en internationell miljö. Utbildningen bygger till stor del på praktiska övningar som både förstärker den teoretiska förståelsen och ger dig förmåga till självständigt arbete som drivande medlem i en större grupp.

Att programmera inbyggda system kräver god förståelse av både datorns uppbyggnad och produkten den sitter i. Programvaran är inte något som enbart körs i en svart låda, utan något som är helt integrerat med produkten. En gedigen bas i datateknik kompletterat med kurser i elektroteknik ger dig den bredd som öppnar arbetsmarknaden inom hela produktutvecklingskedjan. Du kommer att se världen med nya ögon och kan inte ens passera en porttelefon utan att vilja förbättra världen med några rader kod.

Studera utomlands

Du har möjlighet att läsa en termin på något av våra partneruniversitet. Genom detta skaffar du dig internationella kontakter, erfarenheter och meriter som värderas högt av framtida arbetsgivare.

Praktik genom näringslivsförlagd kurs

Du får direktkontakt med ett företag i branschen genom Näringslivsförlagd kurs (NFK). Under NFK har du sju veckors praktik ute på företaget. Branschen medverkar även genom bland annat gästföreläsningar och arbetsmarknadsdagar.

Efter utbildningen

Som dataingenjör inom Inbyggda system kan du arbeta med produktutveckling i många olika roller. Efterfrågan på programmerare med denna unika kombination av kunskaper är idag mycket stor.

Master

Efter högskoleingenjörs-/teknologie kandidatexamen kan du läsa vidare till en master-/magisterexamen, till exempel:

Läs merLäs mindre

En spännande utbildning

– Innan jag började här läste jag informationsteknik på gymnasiet i Malmö. Jag tittade över hela Sverige när jag funderade på var jag skulle plugga vidare. Det finns flera orsaker till att det blev Tekniska Högskolan i Jönköping det var en intressant utbildning och jag tyckte det här med fadderföretag ...
Läs hela intervjun

När det är insidan som räknas

– Det är ett galet roligt jobb som jag är stolt över att gå till varje dag. Bosse fick jobb redan ett par veckor innan han tog examen, och säger att han har stor nytta av sin utbildning i arbetet. – Nästan varje dag stöter jag på problem som jag kan lösa mycket tack vare min utbildning. Mest glädje ...
Läs hela intervjun

Fakta

Programmet ges vid Tekniska högskolan

Omfattning: 180 hp
Nivå: Grundnivå
Studietakt: Helfart
Studieform: Campusbaserad
Språk: Undervisningen bedrivs normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma
Antal platser: 50
Programstart: HT 2016
Sista anmälan: 2016-04-15
Anmälningskod: HJ-52173
Behörighet:
Grundläggande behörighet samt Matematik 3b eller 3 c, Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2. Eller: Engelska B, Matematik C, Samhällskunskap A. Dispens medges från kravet i Engelska B, Samhällskunskap A eller Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2.
Urval:
65 procent av platserna avsätts för sökande i betygsgruppen och 35 procent i högskoleprovsgruppen

För att få konkurrera om platserna i högskoleprovsgruppen krävs minst 0,8 poäng.
Examen:
Högskoleingenjörsexamen i Datateknik inriktning Inbyggda system. Teknologie kandidatexamen med huvudområdet Datateknik inriktning Inbyggda system.

Visa antagningsstatistik
Våra partneruniversitet

Kurser inom programmet

År 1

Datateknisk introduktionskurs 6 hp
Enchipsdatorer 6 hp
Grundläggande fysik 1* 9 hp
Grundläggande matematik och kemi* 6 hp
Introduktion till elektronik 6 hp
Introduktion till programmering 9 hp
Objektorienterad mjukvaruutveckling 12 hp
Vetenskapligt arbetssätt och kommunikation 6 hp

År 2

Digitalteknik med VHDL 9 hp
Diskret matematik 6 hp
Gränssnitt mot människa och maskin 9 hp
Ledarskap och projektledning 6 hp
Linjär algebra och funktionslära 9 hp
Näringslivsförlagd kurs (NFK) 12 hp
Operativsystem för inbyggnad 9hp

År 3

Agilt projekt 9 hp
Datakommunikation 9 hp
Datastruktur och algoritmer 9 hp
Datatekniska forskningsmetoder 6 hp
Ekonomi, entreprenörskap och marknadsföring 6 hp
Grundläggande fysik 2* 6 hp
Inbyggda och mobila system 15 hp

Även följande kurser ingår i examen:
Matematisk statistik 6 hp
Examensarbete 15 hp

*Du som läst Fy B, Ke A, Ma D eller Fy 2, Ke 1, Ma 3c kan ersätta grundläggande matematik, fysik och kemi 21 hp med obligatoriska programkurser 21 hp för att slutföra utbildningen på tre år.

Du som läst Ma C eller Ma 3b/3c läser grundläggande matematik, fysik och kemi 21 hp utöver de 180 hp som krävs för att erhålla examen. Obligatoriska kurser 21 hp läses därför efter år 3, som en deltermin 7. Läser du in kurser med förhöjd studietakt alternativt sommarkurser, kan du reducera antalet resterande poäng under deltermin 7 i motsvarande mån.

Om du har frågor, hör av dig till oss på studera@ju.se

Vi skickar gärna vår programkatalog till dig. Beställ katalogen här.

Du kan även kontakta vår studievägledning, deras kontaktuppgifter hittar du här.

Programansvarig:

  • Universitetsadjunkt, Avdelningschef
  • Tekniska Högskolan i Jönköping AB
  • +46 36-10 1572

Texten granskad / uppdaterad 2016-08-19

Studera på JU
Sidan uppdaterad 2014-03-13