Särskilda boenden som teknologiska habitat – digital teknik som stöd för medborgerlighet, delaktighet och värdighet för äldre som bor på särskilda boenden
Fakta
Samarbetspartners: Jönköpings Kommun
Projekttid: 2023-2026
Forskare:
Lena Rosenberg, ansvarig forskare
Ann-Charlotte Nedlund, medforskare Linköpings Universitet
Camilla Malinowsky, medforskare Karolinska Institutet
Dino Viscovi, medforskare Linnéuniversitetet
Ulrika Börjesson, medforskare
Caroline Fischl, medforskare
Ida Adolfsson, doktorand
Finansiär: FORTE: Forskningsrådet för arbetsliv, hälsa och välfärd (2023-00141)
Projektets utgångspunkt är att utforska särskilda boenden som teknologiska habitat där interaktioner mellan boende, deras familj/vänner, personal och olika teknologier är ständigt pågående. På detta sätt kan vi lära av teknik som redan används och främja införandet av ny teknik på särskilda boenden på ett som stödjer boendes medborgerlighet, delaktighet och värdighet.
Motiv till studien
Tekniklösningar lyfts ofta fram som en viktig strategi för att lösa utmaningar inom äldreomsorgen. Samtidigt finns en dominerande uppfattning att teknikanvändning inom äldreomsorgen är knapphändig och att digitalisering av äldreomsorgen är något som ligger framför oss i tiden. Likväl förekommer det redan en stor mängd digital teknik på särskilda boenden t.ex. larm, låssystem, smarta telefoner och datorer. De äldre som flyttar in på särskilda boenden är ofta teknikanvändare men trots detta uppmärksammas de boendes egen teknikanvändning sällan, varken i forskning eller i praxis.
Material och metod
Projektet har en etnografisk design med både kvalitativa och kvantitativa data. Fältstudier genomförs på särskilda boenden i Jönköpings kommun med deltagande observationer, intervjubaserade bedömningar, fokusgrupper och deltagarorienterade workshops.
Kontaktpersoner
- Hälsohögskolan
- +46 36-10 1395
- Universitetsadjunkt
- Hälsohögskolan
- +46 36-10 1087
Agenda 2030-mål
