Flexibel undervisning
Ökad flexibilitet – varför? Förändringar i omvärlden ställer nya krav på utbildning där flexibilitet är centralt vad gäller tid, plats och format.
För att få tips om vad man ska tänka på vid utformning av flexibel utbildning finns följande sidor till din hjälp:
Flexibiliteten är viktig av många olika skäl:
- livslångt lärande
- breddad rekrytering
- hållbarhet
- samarbete & internationalisering
- inkludering.
Både våra studenter och vi som högskola har behov av att använda flexibilitet som möjliggörare.
Vi har en studentgrupp med olika livssituation, utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenheter som har olika behov av upplägg av utbildning för lärande ska bli möjligt på ett bra sätt. Om vi inte möter behoven på ett bra sätt, riskerar vi avhopp och därmed bortkastad tid för studenter och lärare och negativ påverkan på JU som organisation.
Vi ingår också som högskolepersonal i ett arbetsliv i förändring där det, för många och i varierande grad, har öppnats upp för större möjligheter att arbeta från annan plats än den fysiska arbetsplatsen.
Med allt större behov av samverkan mellan lärosäten behövs dessutom flexibla sätt att undervisa för att hushålla med gemensamma resurser och ta hänsyn till olika hållbarhetsaspekter.
Vår utmaning i detta är att arbeta med att skapa ökad flexibilitet i utbildning med bibehållen, eller bättre, kvalitet. I centrum behöver studenterna och deras lärande ligga. Vårt uppdrag som lärare och lärosäte är att undanröja så många hinder som möjligt att delta i utbildning.
För lärosätet erbjuder flexibiliteten en möjlighet till:
- utbyggt kursutbud
- fler studenter
- mer inkluderande undervisning
- ökade samverkansmöjligheter inom JU och mellan JU och andra lärosäten eller lärcenter
Möjligheter till kompetensutveckling
För ditt arbete med flexibel undervisning finns stöd att få, både från Educate (Educates webb: e-mejl: educate@ju.se; undervisningslabb och inspelningsstudio) och via IKT (se information om utbildningsstödjande system).
Relevanta styrdokument i samband med flexibel utbildning
Högskolelagen
Information för icke statliga högskolor från UHR: “Utbildningen ska också bedrivas så att den uppfyller de krav som ställs i högskolelagens första kapitel. I övrigt gäller inte högskolelagen för de enskilda utbildningsanordnarna.”
Kap 1, 4 § och 5 §
- ”De tillgängliga resurserna ska utnyttjas effektivt för att hålla en hög kvalitet i verksamheten.”
- ”Högskolorna ska i sin verksamhet främja en hållbar utveckling.”
- ”Högskolorna ska också aktivt främja och bredda rekryteringen till högskolan.”
- ”Högskolorna ska i sin verksamhet främja ett livslångt lärande”
Jönköping Universitys strategi för 2020-2025
"Jönköping University är öppet och tillgängligt för alla. Oavsett social bakgrund, skede i livet eller steg i karriären erbjuder vi en möjlighet att utbilda och fortbilda sig.”
”Digitalisering, globalisering och en förändrad arbetsmarknad omvandlar branscher, yrken och arbetsplatser och ställer allt högre krav på kontinuerlig kompetensutveckling genomhela arbetslivet. Även efter arbetslivet erbjuder vi lärande genom livet.”
European Universities initiatives key cooperation principles
“seamless mobility, transdisciplinary and transnational teams, students design their own flexible curricula, practical and work based experience, social/economical/cultural diversity in student groups”