Tydlig och klar information undanröjer många problem i samband med utbildning. Redan i marknadsföringstexterna om en utbildning behöver exempelvis framgå vilka format som kommer att vara involverade. Studenter som anmält sig till campusstudier blir lätt besvikna om kursen visar sig vara hybrid utan att man fått information om detta. På samma sätt är det problematiskt om en distansutbildning visar sig innehålla ett antal närträffar utan att detta kommunicerats tydligt.

Under utbildningen behöver kanaler finnas för både information och (tvåvägs)kommunikation. Information om dessa behöver ges tydligt i början av utbildningen.

Kanaler för information är exempelvis:

  • kursplan
  • utbildningsplan
  • studieguide
  • anslag i Canvas-aktiviteten för kursen.

Möjligheter till asynkron tvåvägskommunikation och interaktion ges exempelvis via mejl och via kursens Canvas-aktivitet, t.ex. genom inlägg och diskussionsforum. Var mån om att det framgår tydligt hur kommunikationen förväntas ske.

Synkront kan dropin-tillfällen i Zoom fungera fint.

Viktigt att komma ihåg är att asynkront inte är samma sak som asocialt. Du kan bidra till att skapa en gruppkänsla tidigt med diskussioner i forum och möjlighet till kontakt med medstudenter och samarbete.

Vid flexibel utbildning blir vissa saker som är viktiga i all undervisning ännu viktigare. I samband med undervisning bör du exempelvis lyfta tydligt hur undervisningen knyter an till kursen eller programmet som helhet. Du behöver också tillsammans med studenter öva och repetera vad och hur de förväntas göra när det gäller kommunikation och teknik.

Vid flexibel utbildning är det också viktigt att ge möjligheter till smidig digital återkoppling om kursen. Ett sätt är att använda sig av enkla exit tickets för att fånga upp åsikter och förbättringspotential. Det kan gälla såväl innehåll som upplägg och naturligtvis även teknik.