Översikt
Som förskollärare arbetar du med att utmana de yngre barnens lärande och utveckling. Under utbildningen får du ett vetenskapligt och pedagogiskt förhållningssätt, teoretisk förståelse, praktiska kunskaper och personlig utveckling.
Under programmet utvecklas dina kunskaper om barns lek, utveckling och lärande ur olika perspektiv, estetiska uttrycksformer, barns kommunicerande samt deras utforskande i matematiska aktiviteter, naturvetenskap och teknik.
Alla våra utbildningsprogram fokuserar på hållbarhet. Globalisering, klimatfrågor, digitalisering och inkludering i samhället är aspekter av hållbarhet som är centrala i både utbildning och forskning.
Programansvariga berättar mer om programmet i vårt digitala öppet hus.
Se det på vår Youtube kanal.
Läs i Eksjö, Oskarshamn, Värnamo eller Ljungby
Utbildningen ges via Högskolan för lärande och kommunikation (HLK), Jönköping University, men kommer att läsas på respektive studieort.
Förskollärarutbildningen följer precis samma kurser som de som ges på campus i Jönköping. Lärarna i utbildningen kommer ett visst antal gånger per termin vara på plats för undervisning och examination.
Föreläsningarna i kurserna kommer att streamas från HLK och du tar del av dem på din utbildningsplats (Eksjö: Campus i12 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Oskarshamn: Nova
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Värnamo: Campus Värnamo
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.). Från och med hösten 2022 kan du också läsa utbildningen på Campus Ljungby
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Ljungby. Vissa moment och delar i kurserna kommer att använda sig av digitala verktyg och plattformar. Erfarna pedagoger fungerar som handledare och mentorer på plats på respektive studieort för att stötta studenter och leda seminarier.
Praktik
Utbildningen har 20 v VFU, verksamhetsförlagd utbildning, fördelat på fyra tillfällen. Dessa genomförs på särskilt utvalda skolor/förskolor, som har en hög andel utbildade handledare. Under VFU kommer du att få vara med om bland annat professionshöjande seminarier där du får dela dina erfarenheter.
Studera utomlands
I den senare delen av utbildningen finns möjlighet att göra VFU utomlands eller studera vid något av våra partneruniversitet. Högskolan för lärande och kommunikation värdesätter ett mångkulturellt klassrum och de många aspekter internationella utbyten medför.
Efter utbildningen
Som förskollärare kan du arbeta i pedagogiska verksamheter, som förskolor, öppna förskolor, familjecentraler och förskoleklasser. Du kommer att ansvara för att planera, genomföra, utvärdera och utveckla undervisningen och den pedagogiska verksamheten, samt för systematiskt kvalitetsarbete genom olika former av dokumentation.
Det råder brist på förskollärare och möjligheten till arbete efter examen är stor. När du tar din förskollärarexamen hos oss står du på gedigen grund och är väl förberedd för ditt kommande yrke.
Fakta och behörighet
För att få konkurrera om platserna i högskoleprovsgruppen krävs minst 0,8 poäng.
Jönköping
Oskarshamn
Värnamo
Eksjö
Ljungby
Kurser
Obs! Preliminär kurslista.
År 1
Förskola, skola och läraryrke på vetenskaplig grund och verksamhetsförlagd utbildning I* 15 hp
Lärande och utveckling för förskollärare* 7,5 hp
Vetenskapliga perspektiv och metoder för förskollärare* 7,5 hp
Didaktiskt arbete i förskolan I 15 hp
Verksamhetsförlagd utbildning II för förskollärare 7,5 hp
Uppföljning, utvärdering och utveckling I för förskollärare* 7,5 hp
År 2
Barns språkliga lärande och kommunikation i förskolan 15 hp
Utforskande matematik i förskolan 15 hp
Sociala relationer, konflikthantering och pedagogiskt ledarskap i förskolan* 7,5 hp
Specialpedagogik i förskolan* 7,5 hp
Naturvetenskap och teknik i förskolan 15 hp
År 3
Förskolan i ett föränderligt samhälle 7,5 hp
Förskollärarens profession 7,5 hp
Verksamhetsförlagd utbildning III för förskollärare 7,5 hp
Uppföljning, utvärdering och utveckling II för förskollärare 7,5 hp
Vetenskapliga metoder och verksamhetsförlagd utbildning IV för förskollärare* 15 hp
Examensarbete för förskollärare 15 hp
År 4
Didaktiskt arbete i förskolan II 15 hp
Didaktiskt arbete i förskolan III 15 hp
* Kurser som hör till utbildningsvetenskaplig kärna (UVK)
Intervjuer
Student projects
Kontakta oss
Programansvarig
- Universitetsadjunkt
- Högskolan för lärande och kommunikation