Anton läste förskollärarutbildning i Oskarshamn

Anton Karlsson var en av dem som 2020 började studera förskollärarutbildningen i Oskarshamn, men med Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) som utbildningsanordnare. Han tog examen 2024 och är nöjd med utbildningen.

Anton, student på förskollärarprogrammet

– Jag tycker att det har varit intressant och lärorikt. Vi har fått vara ute på VFU (Verksamhetsförlagd Utbildning) i fyra omgångar vilket jag tycker varit nyttigt då det är kul att se hur teori kan förankras i praktiken. Det är också bra att vi fick göra det så pass tidigt i utbildningen eftersom man då kan se om det är ett yrke som passar en själv.

Högskolan för lärande och kommunikation slöt 2020 avtal med Oskarshamn, Värnamo och Eksjö om utlokaliserad förskollärarutbildning. Sedan 2022 finns även Ljungby med som studieort. Den kanske största vinsten för de som läser, eller har tänkt att söka utbildningen, är att man kan studera på sin hemort. Alla föreläsningar livestreamas från HLK vilket innebär att studenterna i Oskarshamn är lika involverade som studenterna som sitter på plats.

– Jag tycker att livestreamade föreläsningar fungerar bra. Vi ges möjlighet att kunna ställa frågor till den som föreläser om vi undrar något.

Jag tycker att det är en bra utbildning som ger oss grunden för att kunna ta oss an vår blivande yrkesroll som förskollärare.

Anton skulle inte tveka att rekommendera andra att söka till förskollärarutbildningen.

– Jag tycker att det är en bra utbildning som gett oss grunden för att kunna ta oss an yrkesrollen som förskollärare. Jag vet dock att efter examen kommer jag inte vara fullärd utan det kommer alltid finnas potential till vidare kunskapsutveckling. Jag finner en stor trygghet i att man i förskolan jobbar mer sammansvetsat i ett arbetslag. Detta ser jag som positiv då man alltid kan stötta varandra i arbetet. Värt att komma ihåg är att ingen dag på förskolan är den andra lik och man ställs alltid inför nya problem och utmaningar i sin yrkesroll. Dessa problem kan ibland kännas jobbiga men då barnen ofta ger så mycket glädje tillbaka kommer det enligt mig alltid vara värt, avslutar han.

Ansökan öppnar den 15 mars.

Sidan uppdaterad