Tiden på Svenska skolan i Koh Lanta är ett minne för livet

Louise Thoréns arbetsdagar börjar nästan alltid med en stor kram och ett leende. Efter sin examen från förskollärarprogrammet arbetar hon nu på en förskola i Jönköping.

Louise, före detta student, tillsammans med ett förskolebarn

Louise har alltid velat bli förskollärare och känner att hon har träffat rätt.

– Det är så spännande att få följa barnen i deras utveckling. Jag har bara jobbat med små barn, från ett år och uppåt. Det är en ålder då det händer mycket, särskilt med språket, säger Louise som uppskattar att programmet lägger så stor vikt vid verksamhetsförlagd utbildning (VFU).

– Jag fick snabbt insikten att alla barn och situationer är unika. Vi fick också göra många projekt ute i verksamheterna, vilket var ett bra sätt att förankra teorin i praktiken.

Louise tog även vara på möjligheten att förlägga en av sina VFU-perioder utomlands.

– Jag jobbade på svenska skolan i Koh Lanta, Thailand. Det var en väldigt rolig upplevelse – och verksamheten där skiljde sig mycket från den här hemma. Barnen gick i skolan mellan 9 och 14 och resten av dagarna kunde användas till planering.

Skolan kan hjälpa till att söka VFU-plats utomlands men du kan också skaffa en egen. Louise hade kurskamrater som var i Spanien, England och USA.

Louise bor i Jönköping och därför var JU ett givet alternativ.

– Många av mina studiekompisar valde JU eftersom Jönköping har så bra läge. Vill man åka hem över helgen så är det nära och bra kommunikationer till Göteborg, Malmö och Stockholm.

När Louise tog examen var det lätt att få jobb – förskolorna rekryterade direkt från utbildningen. Hon slutade i januari men hade sin anställning klar redan i oktober.

– Sedan dess har efterfrågan på utbildade förskollärare blivit ännu större. Vi behöver fler arbetskamrater!

Sidan uppdaterad