Fadi Babil

Fadi Babil är född i Libanon (Beirut). På grund av kriget flydde familjen till Sverige 1984. Han gick ut teknisk utbildning med inriktning bygg på gymnasiet i Motala.

—Jag bestämde mig för Jönköping dels för att jag tyckte om staden och dels för att Ingenjörshögskolan (Tekniska Högskolan från i januari 2007) hade en ingenjörsutbildning i husbyggnad som var precis det jag sökte.

Fadi fortsätter: Jag måste erkänna att min bakgrund har varit en tung uppförsbacke. Jag har fått bevisa lite mer än andra och branschen är väldigt reserverad och konservativ. Det märktes både i gymnasiet och på högskolan då jag var den ende eleven med utländsk bakgrund.

Startade med Peab

Fadi hade Peab som fadderföretag och gjorde även sitt examensarbete där som handlade om fuktproblem under byggnation. I juni 1995 avslutade han sin utbildning och fick vid avslutningen motta ett stipendium för mycket goda studieresultat, samtidigt fick han anställning på Peab.

—Allt detta kändes väldigt stort för mig. Det var inga lysande år för byggbranschen under 1990-talet och att jag med mitt lustiga namn skulle få jobb kändes ganska avlägset. Men tydligen så var mixen av ödmjukhet, självförtroende och kunskap ganska bra. Det kändes som en seger på ett långt lopp och därmed startade ett annat lopp där jag återigen var den enda med utländsk bakgrund bland alla tjänstemän.

Åren gick och det fungerade bra för Fadi som trivdes mycket bra på sitt jobb. —Jag valde dock att ta ett år ledigt från jobbet 1999-2000 och reste till Australien och läste 40 poäng IT. Efter 11 år på Peab hade jag utvecklats från att vara en student, till arbetsledare och ganska snart blev jag platschef. Det var trevliga år med blandning av hårt arbete, minnesvärda projekt och många roliga stunder. Det var slutet på mitt andra lopp av utmaning som jag kände att jag avslutade hyfsat bra, säger Fadi.

Egen företagare

Med blandade känslor sade Fadi upp sin trygga anställning i juni 2006 och ville testa sina egna vingar på riktigt. I ca ett år var han ute och testade ett par alternativ och nådde fram till fast mark under semestern 2007. 

—Jonssons Bygg AB i Bankeryd var till salu och jag kunde bli köparen bara jag vågade ta steget. Nu är jag i full gång med mitt nya lopp som ensam ägare till ett etablerat familjeföretag med 20 anställda som funnits i drygt 50 år. Det känns fantastiskt roligt. Ser jag tillbaka från min högskoletid fram till idag har jag väldigt många att tacka för allt stöd och hjälp genom åren. Jag väljer att inte nämna någon för att heller inte glömma någon. Och jag är oerhört stolt över att ha blivit årets alumn, avslutar Fadi.

2008-08-22