Linda Fransson

Linda Fransson föddes in i familjeföretaget Gnosjö Automatsvarvning. Hon gillar djur och började rida redan när hon var sju år. Det var inte självklart att hon skulle läsa teknik. Men i grundskolan upptäckte hon att hon hade lätt för matematik och valde att läsa tekniskt gymnasium.

Linda påbörjade sina studier till högskoleingenjör i maskinteknik vid JTH 1993, utbildningen var då tvåårig. Linda var den enda kvinnliga studenten på maskinteknik det året. Hon fortsatte påbyggnadsåret med kurser i ledarskap, kvalitet och ekonomi och examinerades som teknologie kandidat 1996. Linda poängterar att det är viktigt att komplettera sin ingenjörsutbildning med ekonomi.

—Det är viktigt att få en förståelse för hur den ekonomiska kunskapen bidrar till att jag som ingenjör förstår diskussionerna i ett projekt.

Linda kopplade hela tiden sina nya kunskaper till företaget, vilket har utvecklat Gnosjö Automatsvarvning. Ett exempel är hennes examensarbete som handlade om att införa kvalitetssystem i småföretag, vilket hon samtidigt tillämpade genom att få sitt företag certifierat. Vid den tiden började Linda tänka att det kunde vara intressant att jobba i företaget. I dag är hon tillsammans med sin syster Anna majoritetsägare i Gnosjö Automatsvarvning. Lindas huvuduppgift är verksamhetssamordnare.

Egen företagare

Linda är också ambassadör för ett projekt som är ute och missionerar om hur det är att vara egen företagare. Det är näringsminister Maud Olofsson som har initierat projektet. Det gäller att hitta ambassadörer inom olika områden och utbilda elever på grundskolor och gymnasier i eget företagande där kvinnorna är i fokus.

—Jag är ute och informerar i skolorna dels om hur det är att vara egen företagare men också om vikten av att ungdomarna utbildar sig. Ofta finns det en förutfattad mening om industrijobb som smutsiga och tråkiga men idag är det kvalificerade arbeten. Så det vill jag ändra på, tillägger Linda och fortsätter: Vi har tre tjejer som är ställare/operatörer och det är viktigt med blandade arbetsgrupper.

Fadderföretag till JTH

Gnosjö Automatsvarvning är också fadderföretag växelvis för JTH och IHH. —Det är en win/win situation som är viktig både för oss företagare och för Högskolan. Dessutom har jag haft tur och fått vara med i andra sammanhang och varit anlitad som föreläsare. Jag har bland annat varit och talat vid invigningen av Högskolan. Det var cheferna från ABB och Hexagon och jag. Det var en enorm upplevelse att stå där och publiken lyssnade på mig. Att ha blivit utvald till årets alumn är en stor ära när jag vet hur många duktiga alumner som finns vid JTH, avslutar Linda.

2008-08-22