Siniša Maleševic 

Siniša Maleševic läste maskinteknik med inriktning industriell ekonomi och produktion. 2011 fick han utmärkelsen Årets alumn.

Jag valde att läsa vid JTH därför att jag fick chansen att kombinera teknik och ekonomi. Jag läste maskinteknik med inriktning industriell ekonomi och produktion. Dessutom tog jag en magister i industriell ekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Det, i kombination med de stora möjligheterna till utlandsstudier, avgjorde valet.

Stockholm, Indien, Sydostasien och Kina

I dag jobbar jag på Nefab som Director Asia Pacific, Telecom Accounts. Telekom är koncernens största segment och Asien är koncernens största region inom det segmentet. Det innebär att jag är mycket i Asien. Mitt uppdrag är att se till att vår telekomaffär i Asien utvecklas på rätt sätt

Eftersom vi är en stor leverantör av förpackningslösningar till industrin i området, måste vi vara närvarande. Därför delar jag min tid mellan Nefabs kontor i Stockholm, Indien, Sydostasien och Kina. En vecka varje månad, ibland två, är jag på plats i Asien. Tidigare bodde jag även i Shanghai i 3 år med liknande ansvar och arbetsuppgifter. Innan det jobbade jag för Nefab i England. Totalt har jag varit på Nefab i 6 år.

Internationell erfarenhet

Under min utbildningstid jobbade jag på internationella kontoret vid JTH och hjälpte de internationella studenterna med alla frågor och praktiska detaljer från både utresande och inkommande studenter. Att också vara aktiv i sektionen och kåren var oerhört givande.

Kulturella frågor är viktiga vid arbete utomlands. Oavsett om det handlar om produktion eller försäljning så är just de kulturella frågorna väldigt viktiga. Att ha konkreta kunskaper om hur affärs- och vardagskultur fungerar i Asien, hur man ska uppföra sig och hantera olika situationer, underlättar processen oerhört.

2012-08-22