Christofer Wassenius

Christofer Wassenius är högskoleingenjör i maskinteknik med  inriktning produktutveckling och design och han har även läst en teknologie masterexamen i industridesign.

Jag har genom fina möjligheter till utlandsstudier vid JTH, via Kanada och Mexiko, hamnat i Österrike. Här jobbar jag som industridesigner på Red Bull’s huvudkontor strax utanför Salzburg. Det känns oerhört smickrande att ha blivit vald till Årets Alumn, och kul att kunna berätta om hur jag hamnade här. Tack så mycket för utmärkelsen!

Jag påbörjade mina studier vid JTH 2006, på högskoleingenjörs-programmet Maskinteknik med inriktning mot Produktutveckling & Design. 

Tack vare de bra möjligheterna för utlandsstudier som ges vid JTH, valde jag att studera en termin av Maskinteknikutbildningen i Windsor, Kanada. Det var en otroligt givande erfarenhet och jag knöt kontakter över hela världen. När jag väl kom tillbaka var det dags för examensarbete, och därefter sökte jag in till Masterutbildningen Industridesign, även den vid JTH. Jag kände redan delvis till utbildningen och miljön, och eftersom jag ville fördjupa mig inom området design kändes det som en perfekt fortsättning på mina studier.

Även under den här utbildningen gavs det möjlighet till utlandsstudier, och jag tillbringade en termin i Monterrey, Mexiko. Återigen var det en väldigt givande upplevelse, ganska olik min vistelse i Kanada, och jag kom dessutom tillbaka till Sverige med en Österrikisk flickvän.

När jag kom hem från Mexiko var det dags för mitt examensarbete, vilket jag genomförde tillsammans med en doktorand vid Högskolan i Halmstad. Vi utförde ett produktutvecklingsprojekt åt Tylö i Halmstad, rörande deras bastuaggregat.  

Efter 5 år och avslutade studier vid JTH, valde jag att flytta till Österrike. Genom Industridesignprogrammet fick jag möjligheten att läsa som utbytesstudent på designutbildningen i Kuchl, strax utanför Salzburg. Parallellt med att jag jobbade som frilansare på en mindre designbyrå i Salzburg, kunde jag även studera design och inte minst, läsa Tyska. Samtidigt sökte jag jobb och lyckades snart hitta mitt nuvarande jobb, som industridesigner på Red Bull.

Red Bull har sitt huvudkontor strax utanför Salzburg, och här började jag i Mars 2012. Jag designar framför allt POS-material (Point Of Sales), vilket innefattar produkter som på något sätt skall fånga kundens intresse och förhoppningsvis även öka försäljningen. Dessa produkter finns i många olika kategorier och på många olika platser; kylar i matbutiker eller ishinkar på nattklubbar, för att nämna ett par exempel. Det är ett väldigt stimulerande och utmanande jobb, eftersom det kan handla om så pass olika produkter. Men det är också det som gör det så spännande, och det är oerhört kul att få syssla med ren produktdesign. Dessutom är det ett riktigt spännande och dynamiskt företag, vilket i allra högsta grad bidrar till att jag trivs väldigt bra här.

Tack återigen för den fina utmärkelsen Årets Alumn 2013!


2013-11-27