Sabina Espmark

Sabina Espmark läste Datateknik med inriktning Information och Medieteknik på Tekniska Högskolan åren 1999-2002.

Mina år på JTH och de förutsättningar som gavs utav tekniska högskolan har tagit mig runt världen och gett mig möjlighet att jobba med många intressanta bolag och kulturer.

Det är en ära för mig att få utmärkelsen som årets Alumn, och det känns roligt att kunna dela med sig av min fina tid på JTH och erfarenheter efter studietiden. Tack!

Engagemang under studietiden

Jag var redan som ny student aktiv i skolans olika organisationer, bland annat som projektledare för GASAT, Gender and Science and Technology samt som samordnade för studentambassadörerna. Jag var även med i ett mentor program där jag hade möjligheten att få en mentor från näringslivet under slutet av studietiden. Jag tog också vara på möjligheten att vara utbytesstudent vid University of Windsor i Kanada, en mycket givande tid som senare har lett till två andra utlandskontrakt. Efter och under mina studier arbetade jag som marknadsassistent vid JTH för att bredda mina kunskaper.

Berlin - en bra start ut i arbetslivet

Efter en tid på marknadsavdelningen på JTH fick jag ett stipendium som gjorde det möjligt för mig att spendera ett år i Berlin där jag arbetade som webbutvecklare inom bl.a. E-handel. Ett bra steg ut i arbetslivet, en tuff och mycket givande period.

Starta upp en ny verksamhet i Göteborg

Efter tiden i Tyskland flyttade jag till Sverige och arbetade som konsult på Volvo Aero, med fokus på processer och verksamhetsstyrning. Volvo Aero använde en dansk programvara som systemstöd i sin verksamhetsarkitektur. Bolaget heter Qualiware och jag blev tillfrågad av företagets svenska ledning om jag ville starta upp deras verksamhet i Göteborg där vi hade bl.a Volvo, Schenker och E.ON som kunder.

QualiWare visade sig vara ett mycket intressant bolag med framåtanda. Det är ett globalt företag med huvudkontor i Danmark, lokalkontor i Sverige, USA och Norge, samt utveckling i Ukraina och distributörer i andra länder. QualiWare utvecklar IT-verktyg och tillhandahåller metodstöd och konsulttjänster för användning inom processutveckling, kvalitetsledning, miljöledning, systemutveckling samt verksamhetsarkitektur.

I min roll som ansvarig för att etablera ett nytt kontor gjorde jag allt ifrån att leda workshops och utbildningar samt nyförsäljning, installationer och programmering för kundanpassningar i programvaran. Att anställa nya medarbetare och hitta lämpliga lokaler ingick också i arbetsuppgifterna. Det är ett måste att vara framåt och att inte vara rädd för nya utmaningar och situationer, vissa kan verka svåra initialt men med rätt inställning så löser sig det mesta på ett bra sätt. Det är något jag skulle vilja skicka med alla studenter som skall ut i arbetslivet. Ta till vara på alla möjligheter och se utmaningen och glädjen i de situationer man hamnar i; oftast leder det till ytterligare spännande arbetsuppgifter!

Under mina år på QualiWare hann jag även med att bli certifierad verksamhetsarkitekt, vilket visar sig vara bra i min nuvarande tjänst.

Shanghai, arbete och familjeliv

Att arbeta utomlands lockade igen och min man och jag fick erbjudande om att bygga upp en svensk verksamhet i Shanghai (Kina), han som VD och jag som den förlängde armen till marknadschef  och  IT-chef, i Sverige.

Tiden i Shanghai gav oss möjligheten att uppleva en helt annan kultur på nära håll, Tyskland, Kanada och USA kändes enkla jämfört med Kina. Vi bodde i Shanghai ca 2,5 år och under tiden fick jag tvillingar som snart blir tre år. Där stod vi inför nya utmaningar med kombinationen av arbete och familjeliv, men med bra planering och samarbete så fungerar det bra.

Anställning på ÅF med placering på Ringhals

Tillbaka i Sverige igen fick jag möjligheten att bli anställd på ÅF, ett teknikkonsultföretag, med placering på Ringhals. Där arbetar jag idag som uppdragsledare inom arbete med verksamhetsstyrning och kravhantering från SSM.

Kontakt med JTH

Jag har varit gästföreläsare på JTH inför studenter som varit intresserade av arbete och studier utomlands, och i Kina har jag träffat studentgrupper som inom sitt program rest dit, och föreläst om livet i Shanghai och hur det fungerar att bo och arbeta i Asien.

Avslutningsvis vill jag återigen rikta ett stort tack för utmärkelsen Årets Alumn 2012.

2013-11-27