Om oss
CHILD forskar i barnens tjänst och bedriver nationellt ledande och internationellt erkänd forskning kring barn i behov av särskilt stöd. Det är en tvärvetenskaplig miljö som undersöker barns behov, utveckling och framtid.
Forskningens mål
Vårt mål är att utveckla och tillämpa ny vetenskaplig kunskap om livssituationer och åtgärder för barn som behöver extra stöd, utöver det stöd alla barn får. Den kunskapen ska bidra till att barnen får det stöd de behöver för att leva ett meningsfullt liv i samhället, både i vardagsmiljöer som familj, förskola och skola och i kontakter med stödgivare som hälsovård och habilitering.
Våra resultat
I forskargruppen verkar professorer, docenter, lektorer och doktorander från olika discipliner, så som psykologi, pedagogik, specialpedagogik, funktionsnedsättning och samhälle, medicinsk vetenskap, hälsa och vårdvetenskap samt välfärd och socialvetenskap. Forskarna samarbetar kring ansökningar och publikationer, och driver tillsammans ett 30-tal forskningsprojekt. År 2024 publicerade man ett 60-tal artiklar i internationellt erkända vetenskapliga tidskrifter.
Nyheter
-
Att forska tillsammans med ungdomar, hur gör man det?
Att involvera den målgrupp som forskningen berör har under senare år blivit alltmer vanligt. Att målgruppen själv involveras kan innebära större träffsäkerhet i insatser som görs baserat på de resultat som forskningen kommit fram till då målgruppen själva varit involverade. När det gäller forskning som rör barn och ungdomar möjliggör detta också ur barnrättssynpunkt att de ges möjlighet att göra sin röst hörd.
Läs mer
-
Se inspelat webbinarium om att använda appen I AM
I det europeiska forskningsprojektet I AM har lärare och forskare tagit fram en app som kan användas av lärare för att kartlägga elevers olika behov av stöd i skolmiljön. Appen ger förslag på olika insatser som lärare i grundskolan kan ta hjälp av. Nu kan du ta del av det inspelade webbinariet om projektet.
Läs mer
-
Kan en app i klassrummet underlätta inkludering?
Projektet I AM (Inclusive Assessment Map) är ett HorizonErasmus + projekt som forskningsmiljön CHILD medverkar i. Projektet går ut på att skapa och testa en app som lärare kan använda för att fokusera snarare på delaktighetssituationer, än på att kompensera för enskilda tillkortakommanden. Välkommen att kostnadsfritt delta i webbinariet den 1 december där projektet presenteras.
Läs mer
Styrgrupp för CHILD
- Vice VD med ansvar för forskning
- Högskolan för lärande och kommunikation
- lilly.augustine@ju.se
- +46 36-10 1486
- Universitetslektor
- Hälsohögskolan
- maria.bjork@ju.se
- +46 36-10 1234
- Professor
- Hälsohögskolan
- karina.huus@ju.se
- +46 36-10 1240