Nya biblioteksstrategin får ris och ros

Här kan du se presentationen av den nya nationella biblioteksstrategin, och ta del av några röster om den. 

"För demokratins vänner är själva existensen av bibliotek och dess verksamheter en skattkammare. För demokratins fiender är den en fara" skriver Vesna Prekopic på Dagens Arena om den nya biblioteksstrategin som nu är klar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

– Jag får återkomma när vi har satt oss in i den och tittat på förslagen och vilka vi har möjlighet att gå vidare med. Men att vi behöver en långsiktig gemensam strategi för biblioteken i Sverige tycker jag absolut är rimligt och viktigt, säger kulturminister Amanda Lind till Kulturnyheterna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

– SKL anser att bibliotekens främsta roll är att skapa samhällsnytta lokalt. Därför är det olyckligt att den nationella biblioteksstrategin handlar mer om att ge staten ett större ansvar än om hur man kan stärka kommuner och regioner i sitt uppdrag och ansvar att upprätthålla denna samhällsnyttiga funktion. En nationell strategi kan bara bli framgångsrik om huvudmännen kan känna igen sig i den och stå bakom den, säger Katrien Vanhaverbeke, chef för sektionen för lokal och regional utveckling på SKL.

"Från branschhåll riktas både ris och ros mot förslaget. Bristande användarfokus och för svaga skrivningar tycker vissa", skriver Biblioteksbladet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

14 rapporter ligger till grund för strategin, som nu finns att ta del av både som ljudbok och som pdf, läs mer här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Den 7 mars 2019 lämnade Kungliga biblioteket ett förslag på nationell biblioteksstrategi till regeringen. Här kan du se en film om den:

2019-03-15