En litteraturfestival för bransch, läsare och forskare

Varje år hålls litteraturfestivalen SmåLit i Smålandskommunerna Jönköping, Värnamo, Tranås och Eksjö. SmåLit är ett samarbete mellan kommunerna, lokaltidningarna och regionen och förutom festivalen anordnar man bland annat litterära priser och olika former av läskampanjer.

SmåLit Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. sätter strålkastaren på aktuell och riktigt bra litteratur. Vi hör om många som hittar tillbaka till läslyckan igen, inspirerade av festivalen. Smålit spelar också en stor roll som mötesplats för litteraturaktörer i bygden. Författare, förlag och läsare kan hitta varandra och samarbeten formas, säger Rebecca Lidén, utvecklingsledare vid Biblioteken i Jönköping och projektledare för SmåLit.

Flera av inslagen vid årets festival går att se i efterhand, åtminstone under en tid. Bland annat ett forskarsamtal som arrangerades som ett samarbete med Jönköping University, Riksteatern och Kulturhuset Spira. Ylva Lindberg, professor i pedagogik med inriktning språk och litteratur, Sangeeta Bagga-Gupta, professor i pedagogik med tvärvetenskapligt fokus och affilierad forskare för Örebro teater, Petra Weckström, teknisk chef Riksteatern och Patrik Franke, dramaturg och dramatiker Kulturhuset Spira diskuterade utifrån frågor som;

På vilket sätt kan kulturella yttringar såsom serier, poesi och scenkonst fungera normbrytande?

Hur arbetar akademi och kultursektor för att bryta med perspektiv som konstruerar Sanningar med stort S?

– Denna typ av öppna mötesplatser, där vi kan prata om konsten, forskningen och samhällsfrågorna är viktiga för att ge oss nya perspektiv och idéer, och för att vi ska må bra, säger Rebecca Lidén.


2022-02-14