Cajsa-Malin Skärström

Utbildning: Nationalekonom och Civilekonom, JIBS
Examensår: 2009
Nuvarande jobb: Managementkonsult, Business Sweden, Kuala Lumpur, Malaysia

Cajsa-Malin Skärström är nationalekonom och civilekonom från Internationella Handelshögskolan (Jönköping International Buisiness School) och arbetar nu på Business Sweden i Kuala Lumpur, Malaysia.

Hur hamnade du i Malaysia?

– Jag hade en studiekompis från Jönköping som hade börjat jobba för Business Sweden efter sin examen, på den tiden hette de Exportrådet. Jag sökte en tjänst på kontoret i Malaysia. Sedan sa jag upp mig från mitt jobb som IT-projektledare i Göteborg och flyttade till Kuala Lumpur. Från början kommer jag från Strömstad.

Vad jobbar du med?

– Jag ger support till svenska företag som vill etablera sig i Sydostasien. Det handlar om att förstå kundens behov och utmaningar på marknaden och hitta effektiva lösningar för deras problem. Det kan vara exempelvis genom marknadsanalyser, distributör- eller leverantörssökningar och företagsetablering. Jag jobbar även som projektledare med alltifrån den initiala säljkontakten med kunden till att genomföra projekten.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag trivs i nya kulturer och att jobba med människor som inte har samma bakgrund. Affärer blir till utifrån helt andra förutsättningar än vad vi svenskar är vana vid från Europa. Eftersom jag är regionkonsult får jag resa mycket i regionen och får möjligheten att jobba på flera olika marknader parallellt.

Har du haft nytta av din utbildning?

– Utbildningen har förstås lagt grunden till att jag kunnat söka de tjänster jag haft. Den har också gett mig en bredd inom både företagsekonomiska och nationalekonomiska perspektiv som är minst lika viktiga i mitt dagliga arbete för marknadsanalyser och konjunkturbevakning.