Folkbildningen satsar extra mot nazism

"Vi bemöter populism och propaganda på samma sätt idag som vi gjort i över hundra år – genom folkbildning."

I en extra satsning kraftsamlar ABF Sörmland för att folkbilda om nazism och förintelsen. Under våren 2019 utbildades 20 folkbildare kring de aktuella frågorna, de i sin tur tar informationen vidare och med föreläsningar, workshops och studiecirklar vill man mota bort hatet genom demokrati och kunskap. 

"ABF Sörmland har också drabbats av nazisternas hot och istället för att vända bort blicken och ignorera hatet agerar vi utifrån vår övertygelse om allas lika värde. Vi bemöter populism och propaganda på samma sätt idag som vi gjort i över hundra år – genom folkbildning", skriver Fredrik Pettersson, studieombudsman och chef på ABF Sörmland.

Läs mer på siten Folkbildning mot nazism. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Redan för två år sedan drog Studieförbunden igång satsningen #ViMåstePrata Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., för att uppmärksamma och stärka folkbildningens demokratiarbete runt om i landet. Under förra året hölls till exempel åtta demokratidagar, bland annat i Borås där hundratalet personer samlades

En annan av folkbildningens mötesplatser är Vestlunddagarna, som i många år har lyft demokratin och dess utmaningar. I år är rubriken Bilder av makt och maktlöshet – Folkbildningens möjligheter att bidra till gemenskapen i samhället. Vestlunddagarna 2020 hålls den 19-20 mars och sista anmälningsdag är den 1 februari. 

Läs mer och anmäl här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2020-01-10