Accelerationskontoret
Accelerationskontor för grön omställning genom snabbare och enklare tillståndsprocesser
I juni meddelande regeringen att den inrättat ett Accelerationskontor med syftet att underlätta industrins gröna omställning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Med start den 1 oktober 2024 leder industrisamordnarna Jonas Lundström och Kristina Alvendal kontoret som ska öka samverkan mellan olika intressenter. Företrädare för regeringen beskriver satsningen på Accelerationskontoret som en strategi för att underlätta koordinering mellan offentliga och privata aktörer för att skynda på den gröna omställningen. Beslutsprocesser för investeringar ska förenklas, blir förutsägbara och ta kortare tid för att stärka Sveriges konkurrenskraft och snabba på den gröna omställningen. Att förenkla och effektivisera tillståndsprocesser beskrivs som en central del av kontorets uppgifter. Bland annat ska förslag på ändringar av lagar föreslås liksom uppdrag till myndigheter. I samband med presskonferensen för kontorets lansering betonade statsminister Ulf Kristersson vikten av att “driva upp hastigheten i de här processerna” och att “hastighet är också en dygd”. När näringsminister Busch lite senare tar över ordet så beskriver hon vikten av att ”Sverige ska bli grönare och rikare”. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Hon pratar om att ”grön omställning och tillväxt går hand i hand” och att när det kommer till tillståndsprocesser behövs ett paradigmskifte. Fokus ligger på tillväxt. Busch säger: ”Nu inrättar regeringen ett grönt Accelerationskontor för att öka tempot i Sveriges beslutsprocesser för att gynna företagsinvesteringar som gör Sverige grönare och rikare”. Hon säger också ”då behöver vi sälja Sverige på ett näringslivsklimat i världsklass”. Och: ”När näringslivet på bred front ökar takten i omställningen så måste regeringen och det offentliga skifta arbetssätt, bli mer av katalysator och i det här fallet accelerera omställningen”. Enligt arbetsmarknadsminister- och integrationsminister Johan Pehrson innebär långa tillståndsprocesser och flaskhalsar att Sverige kan hamna på efterkälken om vi inte agerar nu. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Röster från intresseorganisationer som välkomnar regeringens initiativ har redan hörts, inte från minst näringslivet. Energiföretagen Sverige anser att Accelerationskontoret ligger i linje med deras egen handlingsplan för klimatomställning och elektrifiering. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här efterfrågas att staten “tar en mer aktiv, strukturerad och förutsägbar roll för planering, samordning och styrning av energisystemet”. Svenskt näringsliv lyfter fram att många satsningar som svenska företag vill göra fastnar i byråkratin och att tillståndsprocesserna behöver bli tidsbestämda och mer effektiva. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Även Region Västernorrland stämmer in i att det finns behov att snabba upp och göra tillståndsprocesser effektiva Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med stöd från olika politikområden för såväl befintliga som nya etableringar av stora stål och gruvprojekt. Kritiska röster har än så länge varit mindre framträdande.
På presskonferensen när Accelerationskontoret presenterades framhålls att kontoret också ska hantera målkonflikter. Möjligen är dessa exempel på flaskhalsar som Johan Person refererar till? En viktig fråga är hur intressekonflikter om tex markanvändning ska lösas snabbt och enkelt. Region Norrbotten har enligt utvecklanorrbotten “drivit samtliga frågor som Ulf Kristersson nämner för att den gröna omställningen ska lyckas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. “pålitlig fossilfri energi, förutsägbara tillståndsprocesser och en robust infrastruktur i både nord-sydlig riktning och öst-västlig”. Även Ebba Busch inger förväntningar på Accelerationskontoret med hänvisning till en rapport av McKinsey, och Norrbottens potential för stark BNP-tillväxt, där jobb, välfärd och högt ställda klimatmål samverkar. Region Norrbotten ser fram emot högre statligt engagemang såväl i industriomställningen, samhällsomvandlingen och relaterade intressekonflikter. Här pekar man på för dem viktiga frågor som inte uttryckligen lyftes kring Accelerationskontorets uppdrag bl. a. stöd till kommunerna för nyetableringar, bostadsbyggande och andra investeringar som är nödvändiga i samhället när industrin ökar. Att få tillväxt av arbetsmarknaden att samspela med utbildning och inflyttning är en ödesfråga för befolkningsförsörjningen menar Rickard Carstedt, ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Västerbotten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som träffat en av industrisamordnarna. Det återstår att se hur Accelerationskontoret kommer att tillgodose de komplexa och mångsidiga samhällsfrågorna som befintliga och nyetableringar innebär för landet Sverige, lokalsamhällen, dess invånare och naturmiljön. Intressant är också att hittills har röster från de nordligare delarna av vårt land hörts medan vi inte hittat några uttalanden från andra delar av Sverige. Är detta en strategi som handlar om de nordligaste delarna eller finns det andra gröna omställningsprojekt och regioner som kontoret kommer att intressera sig för och hur ser de på kontoret? Accelerationskontoret länkar också till EU:s Critical Raw Materials Act (CRMA) med dess syfte att öka takten för grön omställning i EU genom snabbare tillståndsprocesser för strategiska projekt. Som sagt, kontoret är nyinrättat så vi får vänta och se, men det är inte lång tid kontoret har på sig med tanke på att deras uppdrag och resultat ska redovisas senast den 1 december 2026. Läs mer på regeringens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Åsa Westermark & Ann-Sofie Kall