Ahmed Amana, doktorand på Tekniska Högskolan i projektet In2Circ.

”Det handlar om klimat, ekonomi — och framtiden!”

Ahmed Amana är doktoranden som ska hjälpa industrin att få grepp om all den nya kunskap som krävs för övergången till en mer cirkulär ekonomi.
Hur påverkas till exempel olika material av att återanvändas — och vad kostar olika cirkulära alternativ i produktionen?

—Det handlar om klimatet, ekonomin — och framtiden, förklarar Ahmed Amana när han beskriver vikten av sin forskning som doktorand i GRACE sedan i höstas. Resan mot EU:s mål — en klimatneutral kontinent år 2050 kommer att bli en rejäl utmaning för industrin och mängder av ny kunskap måste till när nya strategier för en stark och innovativ cirkulär ekonomi ska utvecklas.

—-Hur gör man för att produkter ska stanna kvar i användning så länge som möjligt? Och vilken är kostnaden för att reparera eller återanvända jämfört med att använda produkten till slutet av livscykeln och kasta den? Vårt mål är att hitta verktyg för att värdera olika aspekter, förklarar Ahmed entusiastiskt när vi ses över en kaffe i JTH:s lokaler.

Dessutom väntar en mängd nya regler när produktionen ska utformas som ett kretslopp — hur sådan information ska samlas in, struktureras och uppdateras ingår också i In2Circs uppdrag.

Dramatisk bakgrund

Industrins väg mot The European Green Deal är förstås spännande, liksom GRACE-projektet In2Circ där Ahmed Amana ingår. Men — just han har också en annan, omvälvande resa i bagaget. Tillsammans med sin fru och två bröder kom han till Sverige i den så kallade flyktingvågen 2015 efter att ha lämnat hemlandet Irak. Ahmed är utbildad vid universitetet i sin hemprovins i mitten av landet och arbetade som svetsingenjör med oljeledningar för ett kinesiskt företag — på kontor men också ute på oljefältet. Dessutom gjorde han CAD-ritningar på universitetet. Men trots bra jobb blev situationen ohållbar. Man kunde inte prata fritt, berättar Ahmed som beslutade sig för att lämna landet vars rötter han fortfarande saknar.

—Jag visste inget om Sverige och människor sa att det var kallt. Men jag ville hitta frihet — och det fann jag här.

Livslinje ska bli cirkel

Väl i Sverige validerades Ahmeds utbildning och han kunde studera vidare till tillverkningsingenjör i Trollhättan vilket nu lett honom till en doktorandtjänst på Jönköping University. Han har också hunnit med SFI-utbildning och att skaffa ett svenskt körkort. Ingen tvekan alltså om att detta är en målinriktad person — liksom Ahmeds fru som arbetar som biomedicinsk analytiker. Ahmed pendlar till Göteborg där familjen nu också består av två barn. Han gillar köttbullar och tacos, och har fått svenska kompisar berättar han. Att styrketräning är ett intresse skymtar under tröjan — Ahmed lyfter 150 kilo i bänkpress. I arbetet med GRACE ocn In2Circ ligger fokus just nu på intervjuer med åtta olika företag för att utröna hur deras cirkulära strategier ser ut — och hur de kan förbättras.

—Det saknas information om hur det linjära konceptet ska kunna bli cirkulärt — de luckorna ska vi hjälpa till att fylla!

FAKTA Ahmed Amana
Ålder: 37 år
Bor: I Göteborg
Familj: Fru och två barn
Fritidsintresse: Styrketräning
Gör i GRACE: Är doktorand i projektet In2Circ

2025-02-19