PropAIr månadsbrev Oktober 2023

Ett samverkansprojekt om proaktiv organisering och arbetsdesign för AI-integration

En del av forskningsprofilen inom tillämpad AI (AFAIR) hos Tekniska Högskolan i Jönköping

Oktober 2023

Mer om projektet

Mål
Projektet PropAIr syftar åt att skapa kunskap om proaktiv arbetsdesign för hållbar AI integration i industriella organisationer. PropAIr går djupare in i hur industriella organisationer kan anta AI-integration i sina verksamheter. Vi använder resultaten från föregående projekt, PrepAIr, om readiness för AI-transformation, som vår utgångspunkt.


Forskningsfrågor
1: Vilka aspekter av arbetsdesign kan stödja AI-integration i industriella organisationer?
2: Vad stimulerar eller hindrar AI-integration i industriella organisationer.
3: Hur kan arbetsrelaterade aktiviteter facilitera organisatoriskt lärande under AI-integration?

Succé för AI-dagen på Science Park

Forskarna från AFAIR var med och förmedlade kunskap om tillämpad AI under AI-dagen på Science Park i Jönköping den 18 oktober. Eventet var slutsålt och hela 200 personer slöt upp för att prata framtid och utvecklingsmöjligheter. Medverkade gjorde även våra forskarkollegor från projektet AI Readiness. Temat var ”AI på lokalt och på riktigt” och gänget på Science Park hade även ordnat en match making mellan studenter, företag och forskare. På scen stod bland annat PropAIrs Anette Johansson. Ett mycket lyckat arrangemang som vi naturligtvis hoppas ska ge deltagarna inspiration att utveckla egna AI-relaterade projekt i sina organisationer.

Nya AI-utbildningar för företag

Science Park erbjuder en 20 minuters introduktionskurs online. Kursen, som ännu så länge bara finns på svenska, är gratis. Scanna QR-koden för mer information.

Tekniska Högskolan kommer i vår att erbjuda en kurs i ”Datadriven AI för beslutsfattare”. Kursen öppnar för ansökan 1 november och pågår januari-april. Skanna QR-koden för mer information.

Hänt sedan sist

Rapporterna från PropAIr för BUFAB och Fagerhult är klara.

Den 11-12 oktober höll vi en mycket givande workshop på Combitech i Linköping. Under dagen presenterade alla deltagande företag de AI-initiativ som de tillsammans med oss i forskningsgruppen ska följa framåt i projektet. Fantastiskt spännande tycker vi!

Några av deltagarna i vår workshop på Combitech. På bilden till vänster Malin Lindberg och Erika Hansson. På bilden till höger Anna Casillas Granlund, Björn Axelsson och Ronny Norberg.

Forskare

Pictures and names of researchers

Kontakt

PropAIr är ett av flera projekt inom ramn för forskingsprofilen AFAIR under forsknings och ubildningsmiljön SPARK hos JTH.

Läs mer på ju.se/spark.


Industrial Partners

2023-11-23