KOMPET
Fakta
Akademiska parter: Tekniska Högskolan och Jönköping International Business School vid Jönköping University, Uppsala Universitet
Partnerföretag: Lundbergs Pressgjuteri, Stena Aluminium, A-lackering och Bruzaholms Bruk.
Branchorganisationer i projektet:
Gjuteriföreningen, Jernkontoret och Svenskt Aluminium.
Finansiär: Metalliska material - en gemensam satsning av Vinnova, Energimyndigheten och Formas
Projekttid: 2022-2024
Forskarteam:
%20(2)%20Anette%20Johansson.jpg)
%20(2)%20(2)%20lina-bjerke.jpg)

%20annika_engstr%C3%B6m.jpg)
Kompetensförsörjning är en avgörande, strategisk fråga för svensk industri. Syftet med forskningsprojektet KOMPET, som avslutades 2024, var att identifiera och utveckla konkreta aktiviteter och åtgärder som driver utveckling mot säkrad kompetensförsörjning i metallindustrin.
Introduktion
KOMPET syftar till att öka förståelsen för hur organisationer kan bygga en fortbildningskultur kring hur kompetensfrågor, människors motivation och utvecklingskraft bäst tas till vara, så att organisationer och företag i längden kan förbli attraktiva arbetsgivare.
Stor kunskap finns redan på området, men den verkar svår att omsätta i praktiken. Det här projektet var därför handlingsorienterat och målet var att öka förståelsen för hur organisationer kan bygga en lärande kultur kring hur kompetensfrågor, människors motivation och utvecklingskraft bäst tas till vara. Det innebär ett förnyelsearbete som i sin tur leder till varaktiga förändringar av tanke- och handlingsmönster som i längden påverkar organisationens attraktivitet som arbetsgivare.
En praktisk handbok
....
Projektet tillämpade en flervetenskaplig och handlingsorienterad ansats i samverkan med branschorganisationer och företag. Gemensamt kommer problemområden att definieras och projektet kommer att arbeta aktivt med väldefinierade uppgifter som sedan analyseras och reflekteras kring. KOMPET frågar särskilt vilka hinder av kritisk betydelse som organisationerna möter i arbetet med sin kompetensförsörjning och hur de kan förstås och hanteras i praktiken.
Vill du veta mer om projektet?
Är du intresserad av framtida samarbeten?
- Samverkanschef
- Tekniska Högskolan
- linda.bergqvist@ju.se
- +46 36-10 1074