Vuxenlärare i krisens Grekland

Christos Karageorgopoulos är vuxenlärare på Grundtvigkursen ”Wiking/Blogging at the Aegean island of Poros & Athens”. Han har bred erfarenhet som vuxenlärare. Här berättar han om sin bakgrund samt om hur krisen i Grekland förändrat situationen för lärarna.


Kan du beskriva din bakgrund?

Sedan 2003 har jag arbetat i många EU-projekt, exempelvis Minerva och Grundtvig, samt i olika nationella program. Dessutom har jag undervisat mycket på distans i onlineutbildningar. Jag har också stor erfarenhet av att arbeta med vuxna som behöver en andra chans. Det handlar om alla grupper i samhällets marginal, så som arbetslösa, före detta drogberoende eller utsatta kvinnor. Jag arbetar till exempel för närvarande med utbildning i ett fängelse. Utöver det här har jag uppdraget att undervisa blivande vuxenlärare för Utbildningsdepartementet och Arbetsmarknadsdepartementet i Grekland.


Var arbetar du idag?

Mitt nuvarande jobb är på Alternative Adult School KETHEA.


Varför valde du att bli vuxenlärare?

Först och främst för att jag verkligen gillar att arbeta med utbildning av vuxna. Dessutom brukade det vara ett välbetalt jobb, 15-60 Euros per timme beroende på område och arbetsgivare.


Hur har krisen påverkat situationen för vuxenlärare i Grekland?

Vi har endast ett fåtal kurser på området idag. Som vuxenlärare måste du har ett andra och kanske ett tredje jobb för att kunna försörja dig. Det är tveksamt om vuxenlärare fortfarande kan ses som ett yrke.


Vad är de stora utmaningarna för framtidens vuxenlärare?

Teoretiskt handlar det om att anpassa sig till den nya situationen som existerar i EU, och i hela världen, med mångfald, invandring och krig. Om vi ser på Grekland specifikt så är den största utmaningen för specialiserade vuxenlärare att kunna stanna kvar i landet genom att hitta andra jobb för att försörja sig och att trots allt fortsätta utveckla sig och uppdatera sig på sitt område och inom undervisningsmetoder.

Klicka här för att läsa mer om utbildning av vuxna i Grekland.

Christos Karageorgopoulos, vuxenlärare i Grekland.

2013-06-18