(H)järna livslångt lärande

Satya Brink, internationell expert inom området livslångt lärande, pekar på vikten av att underhålla hjärnan så att den kan prestera på en bra nivå och genom hela livet. Det viktigaste träningsredskapet är lärandet.

Vår hjärna består av cirka 100 000 miljoner nervceller och detta antal förändras ganska lite under vår livstid. Antalet kan minska men vi vet nu också att genom att aktivera hjärnan kan nya celler fortsätta bildas genom hela livet. Barndomens lärande är grundläggande men genom nya erfarenheter och inlärning gör vi ständigt nya kopplingar mellan nervcellerna. För den som vill träna sin hjärna har Satya tre tips:

  • Fortsätt med att lära dig nya saker. Du behöver inte gå i skolan för att lära dig men du måste göra något som du inte gjort tidigare.
  • Fundera över vilka nervbanor du vill underhålla. Genom att ägna sig åt något förstärker du banorna i hjärnan på det området.
  • För att utveckla både vänster och höger hjärnhalva kan du behöva olika typer av träning och övningar.

Om du vill läsa mer om hjärnan och lärande tipsar vi om ett tidigare reportage där professor emeritus och hjärnforskare Rolf Ekman, Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Göteborgs universitet, berättar om den åldrande hjärnan.

Klicka här för att komma till intervjun med Rolf Ekman.

En serie reflektioner om livslångt lärande

Tankar, idéer och forskningsresultat från Satya Brinks föreläsning "Building human capital through lifelong learning and intergenerational learning" kommer under hösten 2013 och våren 2014 att presenteras här på Encells hemsida. Föreläsningen gavs den 11 juni då Encells Senior Council hade möte i Jönköping och höll öppna föreläsningar.

Satya Brink, expert inom livslångt lärande

Satya Brink, PhD, arbetar över hela världen som konsult med forskning och utvärdering, policyanalyser och strategisk rådgivning. OECD och Kanadas regering är några av hennes tidigare arbetsplatser under en framgångsrik, långvarig och omfattande karriär.

Encell har förmånen att ta del av Satyas stora kunskap och erfarenhet genom att hon ingår i Encells Senior Council.

2013-10-09