Under EuroPridedagarna står även lärandet i centrum

I månadsskiftet juli-augusti är det dags att fira kärleken igen. Då är det dags för EuroPride 2018 i Stockholm, och någon vecka senare flyttar festen till Göteborg. Men det är inte bara firande, parad och festligheter som händer de här dagarna. Under en vecka fylls Kulturhuset strax intill Sergels torg med personer som vill lära sig mer, uttrycka en åsikt, inspireras och debattera.

EuroPride House är EuroPridefestens utbildningsforum. Över 10 000 besökare lockas till EuroPride House för att ta del av ett par hundra programpunkter.

– Där pågår alla politiska diskussioner, alla ämnesdiskussioner. Det är allt från partiledardebatt till att de polyamorösa har cirklar över hur man inleder ett polyamoröst förhållande och får det att fungera, säger Maria Jern, verksamhetschef för EuroPride House.

Den här delen av EuroPride har funnits med ända sedan starten 1999, men den har utvecklats och är i dag ett ställe där många vill synas och höras.

– Jag kan ju se att idag är det viktigare för politiker att delta i samtalen i EuroPride House. Det går inte ett Pride House utan att vi har ministrar på plats. Ett valår ännu mer.

Forumet är viktigt för politikerna men också för HBTQ-personer, det är en arena där de kan få chansen att prata direkt med en minister. Deltagarna spänner över alla åldrar och identiteter. I dag är arrangemanget förmodligen viktigare än någonsin menar Maria Jern.

– Jag som stolt förälder, som har barn som är HBTQ-personer, jag ser att mina barns rättigheter har gått framåt under årtionden. Men nu börjar vi se att man naggar på de mänskliga rättigheter som borde vara på plats, till exempel att Bermuda drar tillbaka rätten till samkönade äktenskap. Om länder kan börja ta de stegen så ger det kraft till homofoba rörelser.

Lockar folk från andra länder

Under mars öppnar anmälningarna för dem som vill bidra till programmet. Schemat sätts ihop för att bli så brett som möjligt, i år är målet att en större del än vanligt ska rikta sig till en internationell publik.

– Måndag till halva onsdagen kommer vi att ha svenska programpunkter, halva onsdagen fram till och med fredag när vi stänger så ser vi helst programpunkter på annat språk, företrädelsevis engelska, säger hon.

Ett valår som detta blir det självklart partiledardebatt, programpunkter med politiker brukar dra mycket folk. På fredagen hålls dessutom en konferens om mänskliga rättigheter.

– Varmt välkommen till Stockholm! Vi slår upp portarna på EuroPride House den 30 juli klockan 13. Passa på att komma och lär dig någonting nytt eller propagera för någonting, säger Maria Jern.Sara BrefMaria Jern
2018-03-27