Forskning möter stand-up
På tisdag är det dags för finalen i Forskar Grand Prix. Tidningen Curie har samlat allehanda tips kring att presentera sin forskning på ett sätt som väcker intresse.
I Forskar Grand Prix tävlar forskare i att presentera sin forskning på ett intressant och begripligt sätt på max fyra minuter. Tävlingen kan verka som ett jippo men ambitionen att nå ut med forskning till en intresserad allmänhet ligger i tiden. Förra året vann läkaren och forskaren Peter Ueda vid Karolinska institutet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., se hans presentation nedan.
Årets final hålls på tisdag, på Nalen i Stockholm, men den livesänds Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och alla kan vara med och rösta fram vinnaren.
Tidningen Curie har samlat flera tips och exempel på bra forskningskommunikation på sin hemsida. Bland annat en intervju med sinnesbiologen Marie Dacke och retorikprofessorn Anders Sigrell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det finns även en intervju med ståuppkomikern Anders Sahlman, som har hittat sin nisch genom att skämta om just forskare och forskningskommunikation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Förra året vann Johan Seijsing vid Stockholms universitet vetenskapstävlingen Skolar Award, där man ska pitcha sin forskning på tre minuter.
– Jag tycker det är jätteviktigt att man som forskare ska kunna presentera vad man gör på ett begripligt sätt – även för allmänheten. Men på vanliga konferenser är nog presentationen ganska torr och faktaspäckad. Nu tänkte jag på retoriska grepp som etos, logos och patos och jobbade mycket med det visuella i 3D-format. Något som alla forskare borde öva på är hur man ska prata i en mikrofon, säger han till Tidningen Curie i en intervju Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..