Underkänt för samtliga universitet i undersökning om jämställdhet

Tidningen Curie har tittat närmare på Allbrights nedslående rapport om vem som tillåts ta sig hela vägen till den akademiska toppen.

"Rapporten Vetenskapsmannen inte kvinna rankar 17 svenska lärosäten utifrån hur stor andel av deras professorer som är kvinnor. Inte ett enda av lärosätena når upp till en jämställd nivå (minst 40 procent av vardera könet)", skriver Tidningenen Curie.

– Betyg och kompetens tycks inte gälla inom akademin. Vänskap verkar tyvärr vara akademins bästa merit, sa Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright i våras när rapporten publicerades.

De representanter för olika universitet som Tidningen Curie har pratat med uppger sig vara medvetna om och arbeta med problemet. I rapporten kommer det fram riktiga skräckhistorier om vad kvinnliga forskare utsätts för och trots att det sedan ett bra tag har varit fler kvinnor än män som studerar inom högre utbildning så är det hos det universitet som hamnar i topp, Göteborg, fortfarande två tredjedelar av professorerna som är män.

Läs mer hos Tidningen Curie. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs Vårrapporten 2019: Vetenskapsmannen inte kvinna. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

2019-08-22