Kompetensbrist kan sinka livsmedelsstrategin

Ny analys från MYh – hela vägen från jord till bord. 

Enligt den livsmedelsstrategi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som togs fram 2017 ska Sverige öka sin grad av självförsörjning. Men bland annat lantbruket har länge brottats med problem att hitta arbetskraft med rätt kompetenser. 

"Rekryteringsprocesserna inför nästa säsong är i full gång, men oron och osäkerheten är stor hos många företag då arbetskraftsbristen är akut. Kompetensförsörjningen till branschen är kritisk och det blir allt svårare att hitta personal i Sverige eller inom EU, medan det fortsatt går att hitta personal från länder utanför EU", skrev Lena-Liisa Tengblad, VD för Gröna Arbetsgivare i en krönika i början av året. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nu har Myndigheten för yrkeshögskolan (MYh) gjort en områdesanalys för hela livsmedelsområdet, vilket visar tydligt vilka behov som finns. Ändå har flera Yh-utbildningar inom området haft svårt att fylla sina platser.  

– Livsmedelsbranschen ligger i framkant när det gäller teknik, men det behövs mer kompetens när det kommer till produkt- och affärsutveckling. Mat och klimat är frågor som engagerar många idag. Det tycker jag talar för att branschen kommer att kunna locka till sig den kompetens de behöver, säger Karin Åkerman, som tillsammans med Tommy Olsson gjort analysen.

Läs mer hos MYh... Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2020-03-11