Lär vi oss genom hela livet, eller är det något vi bara säger?

Johanni Larjanko reflekterar över lärande filterbubblor och ett nytt sätt att se på lärande.

"Jag hör till dem som ofta upprepar påståendet att vi lär oss genom hela livet. För oss som jobbar inom det livslånga lärandet känns tanken lockande. Vi tycker oss kanske se vårt existensberättigande i den mänskliga nyfikenheten. Det är lätt att påstå saker, men har vi några bevis för att människor faktiskt lär sig genom hela livet? Eller är det en lättpaketerad slogan utan fäste i vardagen?"

Johanni Larjanko är kommunikatör på finska Bildningsalliansen och har arbetat med livslångt lärande i 25 år. I ett blogginlägg på den europeiska vuxenutbildningsplattformen EPALE Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. frågar han sig om vi lever som vi lär när vi säger att lärandet är livslångt.

"Jag tror på lärandets glädje. I en tid som präglas av nyttotänkande och konkurrens om jobb, pengar och allt annat kan det låta naivt. Det gör inget, jag är gärna naiv. Hellre det än cynisk och deprimerad."

Gå gärna in och delge dina egna tankar i kommentarsfältet!


Se också:

Vår affilierade forskare  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Ann-Kristin Boström bloggar om livslångt lärande på EPALE Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vår affilierade forskare Satya Brink bloggar om lärande sent i livet på EPALE Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


2022-02-16